VUČIĆ O TAČIJEVIM I HAZIRIJEVIM ŽELJAMA NEKA TO OSTANE NA SNOVIMA Imamo mi svoje granice i po Ustavu i po Rezoluciji
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

spreman sve da čuje

VUČIĆ O TAČIJEVIM I HAZIRIJEVIM ŽELJAMA NEKA TO OSTANE NA SNOVIMA Imamo mi svoje granice i po Ustavu i po Rezoluciji

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić otkrio je da je na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u četvrtak upitao šta oni to vide kao suštinsko rešenje za pitanje Kosmeta, ali da odgovor nije dobio.

- Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a, ako to bude, onda će odgovor biti "ne" - poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da nije dobio ponudu o razmeni 17 srpskih sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka, u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Kada bih ja bio neko...

Ovakvo "rešenje" za kosmetsko pitanje pomenuo je pre nekoliko dana potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri, rekavši da "kada bi bio premijer, da bi pristao na razmenu pomenutih teritorija".

- Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem. Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetina i Babin Most - naveo je Vučić.

Hašim i snovi

O izjavi Hašima Tačija da sanja da Kosovu pripadnu Preševo, Medveđa i Bujanovac, Vučić je rekao: "Neka to ostane na snovima".

Kompromisno rešenje - pritisak sa strane

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Entonija Godfrija da Beograd i Priština treba da nađu kompromisno rešenje bez mešanja sa strane, predsednik je naveo da veoma poštuje Godfrija i da sa njegove strane nije osetio nikakav pritisak.

foto: Marina Lopičić

- Ali, u više evropskih država se vodi diskusija šta Priština i Beograd treba da rade, kao da je to stvar dogovora "velikih", a ne Srba i Albanaca. Ko ste vi, šta se vas tiče šta će da rade Srbi i Albanci? - upitao je Vučić.

Imamo mi svoje granice

Vučić je istakao da nema problem sa tim da se kosovsko pitanje na može rešiti promenom granica:

- Imamo i mi svoje granice i po Ustavu Srbije i po Rezoluciji 1244.

Ne pravite problem!

Na pitanje može li biti mira i rešenja za Zapadni Balkan dok je ugroženo srpsko pitanje, Vučić je je rekao da se plaši da mnogi misle da je rešavanje svih gorućih problema na Balkanu unižavanje i nipodaštavanje Srbije, te da nisu razumeli da Srbija i Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni, odnosno jednako zadovoljni koliko i svi drugi.

-Ako napravite bilo kakav disbalans u tome - napravićete problem - upozorio je predsednik Srbije.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja