ENTONI GODFRI: Smrt Flojda tragični podsetnik na dugu borbu američke nacije da postigne istinsku jednakost za sve!
Foto: Beta/ Miloš Miškov

ambasador sad u beogradu

ENTONI GODFRI: Smrt Flojda tragični podsetnik na dugu borbu američke nacije da postigne istinsku jednakost za sve!

Politika -

BEOGRAD - Smrt Džordža Flojda i drugih tragični su podsetnik na dugu i neprekidnu borbu američke nacije da postigne istinsku jednakost za sve, ocenio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri povodom dešavanja u SAD.

Godfri je naglasio da je za njega, kao američkog građanina, veoma bolno suočavanje sa činjenicom da još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se SAD suočavaju kao društvo.

"Ozbiljne prepreke još uvek stoje na putu ka uzvišenom cilju otelovljenom u našoj Deklaraciji nezavisnosti da su svi ljudi stvoreni jednaki. Ali ne možemo gubiti nadu", naveo je Godfri, a objavljeno je na Fejsbuk stranici ambasade.

On je podsetio da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da sada moraju da se udvostruče napori kako bi se obezbedilo da "rane zacele i pravda nadvlada mržnju i haos".

Ambasador je naglasio da fundamentalne slobode govora, štampe i okupljanja čine Sjedinjene Američke Države otvorenom zemljom.

"Ne možemo i ne treba da pokušavamo da sakrijemo boljke našeg društva pred svetom. Umesto toga, nadamo se da će nam iskrena javna debata i miran dijalog pomoći da postignemo istinsko pomirenje u američkom društvu, kao i bezbednost, jednake mogućnosti i dostojanstvo za sve", poručio je Godfri.

Džordž Flojd preminuo je u Mineapolisu posle policijske akcije, tokom koje mu je policajac duže vreme kolenom pritiskao vrat.

Smrt Flojda izazvala je demonstracije širom SAD.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track