SI U PISMU VUČIĆU: Visoko cenim podršku Srbije! Međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj
Foto: Kenzaburo Fukuhara/AP

čvrsta podrška

SI U PISMU VUČIĆU: Visoko cenim podršku Srbije! Međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj

Politika -

Predsednik Kine Si Djinping zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pismu u kojem je srpski predsednik izrazio čvrstu podršku Kini za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, navodeći da visoko ceni podršku Srbije.

"Poštovani gospodine predsedniče, hvala Vam na pismu u kojem ste izrazili čvrstu podršku kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, što ja visoko cenim", naveo je Si u pismu koje je Vučiću danas uručila ambasadorka Kine u Beogradu Cen Bo.

Si je u pismu naveo da su Kina i Srbija dosledne u međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga.

"Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije", naveo je Si u pismu.

On je podsetio da je sa Vučićem nedavno telefonom razgovarao o saradnji u borbi protiv Kovid-19, te da se dve zemlje međusobno podržavaju i zajedno bore protiv epidemije, čime su još jednom na delu pokazale bratstvo i prijateljstvo.

foto: AP/Wang Zhao

Si je naveo da se Kina i Srbija zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku, kao i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i protive se mešanju sa strane.

"Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva", navodi se u pismu predsednika Sija.

Kako u saopštenju prenosi Služba za saradnju sa medijima predsednika, Vučić je na sastanku sa kineskom ambasadorkom ponovio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i predsednika Sija, posebno za pomoć tokom epidemije korona virusa.

Ambasadorka Čen je rekla da je lični kontakt predsednika Vučića i predsednika Sija, uključujući i njihov nedavni telefonski razgovor, dao podsticaj vezama dveju zemalja i ohrabrenje kineskim privrednicima da snaže saradnju sa srpskim partnerima.

Dvoje sagovornika su izrazili nadu da bi mogla da bude uvedena direktna avionska linija između Beograda i nekog od velikih gradova u Kini.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su konstatovali i dobar napredak konkretnih zajedničkih projekata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja