RUŽIĆ: Birački spiskovi su elektronskim putem ažurirani i mnogo toga je pročišćeno
Foto: Zorana Jevtić

RUŽIĆ: Birački spiskovi su elektronskim putem ažurirani i mnogo toga je pročišćeno

Politika -

BEOGRAD - Ministar dršavne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je jedinstveni birački spisak koji je zaključen u ponoć "nikad ažurniji" i da su zahvaljujući digitalizaciji uvežani podaci iz nekoliko baza, kao i da je u biračkom spisku "mnogo toga pročišćeno".

"Značajno je da smo učinili u prethodnom periodu da jedinstveni birački spisak svakim danom bude sve ažurniji, ne zato što smo preterano pametni, već smo prionuli na posao i sproveli tu digitalizaciju, povezali matične knjige umrlih i venčanih s jedinstvenim biračkim spiskom. Elektronskim putem se sve promene ažuriraju, i mnogo toga je pročišćeno, ažurirano, birački spisak nikad nije bio ažurniji", naveo je Ružić

Naglasio je da to što je sad spisak ažurniji ne znači da je u prethodnim izbornim ciklusima "na bilo koji način dovodena u pitanje njihova regularnost". Na pitanje zbog čega onda građani misle da je bila moguća manipulacija, da su, na primer, na spisku i osobe koje nisu više žive, Ružić kaže da to nije dokazano.

"I to je posledica percepcije i izvitoperene komunikacije s javnošću o spiskovima. Značaj spiska je veliki, a nažalost, političari ponekada, naročito u opoziciji, umeju da devalviraju taj značaj i stvara se percepcija u javnosti koja ne korespondira s realnim stanjem. Bilo je mrtvih duža na spisku, ali to nije ni na koji način uticalo na rezultate glasanja", tvrdi ministar Ružić.

Siguran je da da će ovi izbori "promeniti tu lošu percepciju".

"Ja kažem da težimo idealu apsolutne ažurnosti. Naravno da može da se potkrade i neka greška. I ranije a i sad, to nece uticati na regularnost biračkog procesa", kazao je i dodao da su "politička nadgornjavanja" dovela do toga da se sumnja da se spiskom manipuliše. Sada su, kaže, sumnje manje i nisu alarmantne.

"Ali jeste jasna poruka na koji način mi u vladi treba da se uhvatimo u koštac s tim percepcijama", dodao je.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track