SRBI UPOZORAVAJU NA PODLE NAMERE PODGORICE: Milo hapsi vernike i sveštenike? Joanikije: On je nekršten!
Foto: EPA/Malton Dibra, Dado Đilas

Apel

SRBI UPOZORAVAJU NA PODLE NAMERE PODGORICE: Milo hapsi vernike i sveštenike? Joanikije: On je nekršten!

Politika -

Tenzije - Posle pauze zbog korone, vernici danas ponovo kreću u litije, tj. miran otpor prema Zakonu o slobodi veroispovesti i otimanju srpskih svetinja. Strahuje se da će odgovor režima biti nasilan.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nije odustao od namere da silom udari na litije širom Crne Gore, koje je SPC najavila za danas.

Anticrkvena delatnost

Posle pauze zbog koronavirusa, vernici će ponovo pokazati miran otpor prema spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i otimanju srpskih svetinja, ali postoji opravdan strah da će odgovor režima biti surov, sa novim hapšenjima sveštenika, vladika i vernika, smatraju naši sagovornici.

Vladika Joanikije, koji je bio hapšen, poručio je juče da se Đukanović grubo umešao u unutrašnje stvari crkve sa željom da izmeni njen status i njeno ustrojstvo. Time na najgrublji način, kako naglašava, krši Ustav Crne Gore, koji crkvu odvaja od države.

- Kada ga zbog njegove anticrkvene delatnosti kritikuju sa očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju crkve, on nas onda optužuje da napadamo državu. On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago. Takvo devijantno mišljenje je verovatno posledica njegove 30-godišnje vladavine... Sada hoće da osnuje crkvu. Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje. Niti je kršten niti ima osnovnih znanja o crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vera - ocenio je vladika Joanikije.

Hoće konflikte

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević upozorava za Kurir da može ponovo doći do hapšenja sveštenstva.

foto: EPA Boris Pejović

- Imajući u vidu šta govori direktor policije Veselin Veljović, očekujem da se može desiti isti scenario kao i 12. maja, kada su uhapšeni vladika Joanikije i još sedmorica sveštenika. Podgorica igra birokratsku igru, navodno je zabrinuta za zdravlje građana, s ciljem da zabrani litije - kaže Knežević za Kurir.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da crnogorska vlast traži konflikt s narodom i naglašava da Srbija mora da bude obazriva da ne uđe u takav konflikt:

- Njima je potreban konflikt da bi se integrisali ponovo protiv Srbije i Srba. Treba im integrisanje njihovog glasačkog tela na srbofobnoj osnovi, kao što je to u Hrvatskoj.

Crkva dala rok vladi CG

PREGOVORI DO PETROVDANA

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori smatra da nema vremena da se o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti razgovara unedogled i vladi Crne Gore daje rok do Petrovdana, 12. jula, da se izjasni o tome, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Čedomir Antić

PODGORICA PODIŽE TENZIJU I IZAZIVA SUKOBE

Istoričar Čedomir Antić kaže za Kurir da, po svemu sudeći, vlada u Podgorici ima interes da dođe do nereda, jer je već opterećena mnogobrojnim problemima:

foto: BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

- Crna Gora je država u kojoj su Ustav i zakoni podređeni jednoj maloj grupi ljudi. U ovom trenutku je jedna od najzaduženijih zemalja u Evropi. Jedino rešenje im je da loša vlast sebe predstavi kao zaštitnika nacije i države. Iz toga proizilaze i učestale zaplene ogromnih količina narkotika koje su iznošene širom Evrope i sveta, uglavnom na brodovima sa crnogorskom državnom zastavom. Nemajući izlaz, nastavljaju da podižu tenziju, da vrše nasilje, sprovode nezakonitost i da izazivaju sukobe.

Kurir.rs/ S. Slamnig - I. Kljajić Foto: EPA/Malton Dibra, Dado Đilas

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja