Dačić: Vlada neće donositi odluke protiv autonomije
Foto: Tanjug

Dačić: Vlada neće donositi odluke protiv autonomije

Politika -
Treba naći rešenje koje neće biti protivustavna o autonomiji Vojvodine i koja neće izazivati političku napetost, poručio je predsednik vlade Srbije

SREMSKA KAMENICA - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio da danas da nova vlada nije donela ni jednu odluku protivnu autonomiji Vojvodine niti će ih donostiti tokom svog mandata.

Dačić je novinarima u Sremskoj Kamenici rekao da treba naći rešenje koje neće biti protivustavna o autonomiji Vojvodine i koja neće izazivati političku napetost.

Komentarišući to što je Ustavni sud Srbije osporio nadležnosti Vojvodine, Dačić je kazao da "nije on birao" sudije Ustavnog suda, nego Demokratska stranka i da nema razloga da sumnja u odluku Suda.

"Nema potrebe za zaoštravanjem politike jer ova vlada nije ništa preduzela po pitanju smanjenja autonomije Vojvodine. Autonomija Vojvodine je autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", kazao je Dačić.

Demokrate su malo preterale Predsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas da ne zna da li će biti moguće da se vladajuća koalicija u Novom Sadu prekomponuje. On je, međutim, ponovio da je njegov generalni stav da koalicije na lokalu, gde god je to matematički izvodljivo, treba da se saobraze koaliciji koja postoji na republičkom nivou. Dačić je rekao da njegova uloga nije da potpaljuje atmosferu, već da je smiruje, a onima koji izražavaju negodovanje u iščekivanju raspleta u gradskoj vlasti Novog Sada poručio da niko nikome ne sme da preti i da se politička borba mora odvijati isključivo na političkom nivou. On je optužio Demokratsku stranku zbog toga što je u pojedinim opštinama i u pokrajinskoj vlasti istisnula socijaliste iz koalicije. "Demokrate su malo preterale. Na šta to liči? Moje mišljenje je da, ako već na pokrajinskom nivou nismo na vlasti, vlast na lokalnim nivoima treba upodobiti koaliciji koja postoji na republičkom nivou, ukoliko je to politički i matematički moguće", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, ubičajeno je da se sastav koalicije sa republičkog nivoa prenese i na niže nivoe vlasti, i taj princip je primenjen i tokom prošle vlade kada je koalicija SPS-PUPS-JS sarađivala sa demokratama. "Dogovor je zato da se do kraja godine u opštinama gde je to moguće isprave koalicije napravljene pre nego što je formirana republička vlada", rekao je Dačić. On je, i pored toga što SPS nije na vlasti u pokrajinskim organima Vojvodine, poručio da Vlada Srbije neće povući nijedan potez koji bi išao u prilog zaoštravanju odnosa sa pokrajinsom vlašću, o čemu će narednih dana i razgovarati sa predstavnicima vlade Bojana Pajtića. Konstruktivnost, kako je objasnio, treba pokazati i kada je reč o sprovodenju odluka Ustavnog sud Srbije prema kojima su pojedini delovi Satuta Vojvodine neustavni, kao bi se omogućilo poštovanje Ustava i istovremeno poštovala autonomija Vojvodine u delu statuta koji nije protivustavan. "Smatram da autonomija Vojvodine jeste autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije, i nema potrebe da se zaoštrava situacija. Ja znam da je političarima dobro da kažu da neko ugrožava autonomiju pa se onda oni navodno bore za njemo očuvanje. Ova vlada nije preduzela ništa što bi ugrozilo autonomiju", zaključio je Dačić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track