ŠTA MOŽE DA SE OČEKUJE OD SASTANKA U SAD: Beograd i Priština u Beloj kući o ekonomiji, Francuska i Nemačka besne
Foto: Profimedia, Tanjug/Dimitrije Goll

Analiza

ŠTA MOŽE DA SE OČEKUJE OD SASTANKA U SAD: Beograd i Priština u Beloj kući o ekonomiji, Francuska i Nemačka besne

Politika -

Plan: Na stolu će pre svega biti pitanja ekonomske prirode. To će relaksirati odnose, koji su dugo bili zategnuti zbog uvođenja taksa i mera reciprociteta i stvoriti uslove za kasnije političko delovanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači trebalo bi da se sastanu 27. juna u Beloj kući, a prema rečima sagovornika Kurira, teme razgovora biće, pre svega, ekonomske prirode. To će, dodaju, relaksirati odnose i stvoriti uslove za kasnije političko delovanje.

Vučić je najavio da Srbiju čeka teških šest meseci kad je reč o Kosovu, a samo nekoliko dana nakon te poruke Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine, doputovao je u Prištinu. Uoči njegovog dolaska na Kosovo predstavnike Beograda i Prištine pozvao je Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za Kosovo, u Vašington na sastanak. Tači je poručio juče da poziv SAD na sastanak budi nadu da će proces dijaloga uspeti. A šta je to što bi moglo da se očekuje 27. juna? Prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, sastanak će pre svega biti fokusiran na ekonomski paket.

foto: Twitter

Bez pritisaka

- Grenelov poziv je očekivan, bilo je logično da nastavi misiju posle raspleta u Prištini - stara vlada je pala, nova je formirana. Treba očekivati nastavak američkog angažovanja na liniji koja je bila do epidemije korone - ekonomski paket i stvaranje uslova za nastavak dijaloga na osnovama da nema taksa, reciprociteta, da se potvrdi za saobraćaj, slobodan protok robe i ljudi. To će stvoriti uslove za (kasnije) političko delovanje - kaže Milivojević.

Šef diplomatije Ivica Dačić navodi da se Srbija odgovorno odnosi prema raznim inicijativama, te da ćemo učestvovati na svim sastancima na temu dijaloga.

- Zastupaćemo naše poznate stavove da smo spremni za razgovor i kompromis, ali ako s druge strane nema želje za kompromisom, ne dolazi u obzir prihvatanje bilo kakvih pritisaka da mi samo treba da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu - poručuje Dačić za Kurir.

Sa dva fronta

Iako izgleda kao da se dijalog o Kosovu vodi na dva fronta - EU i SAD, ali sa zajedničkim ciljem, istina je, prema rečima našeg izvora iz diplomatskih krugova, da su ključne zemlje Unije Francuska i Nemačka „besne“ jer se administracija Donalda Trampa ugurala. U prilog tome govori i svađa na Tviteru nemačkog diplomate Volfganga Išingera i Grenela.

- Neusklađeno sa EU? Reakcija iz Berlina, Pariza, Brisela? Šta ako EU pregovara o dubokim i inkluzivnim oblastima slobodne trgovine sa talibanima - napisao je Išinger.

- Pozdravljamo sve akcije, a ne samo razgovore - uzvratio je Grenel, aludirajući na neefikasnost EU u dijalogu i politici prema ovom pitanju uopšte. Dolazak Lajčaka u Srbiju očekuje se dan nakon izbora, 22. juna.

Peter Stano, portparol EU

Neću da govorimo o aktivnostima SAD

Portparol EU Peter Stano kaže da EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ne komentariše aktivnosti drugih. Na pitanje Tanjuga da li je EU upoznata s namerama SAD da 27. juna organizuju razgovore o dijalogu predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu, u Briselu odgovaraju da će EU u Prištini razgovarati o modalitetima dijaloga. - Specijalni predstavnik Lajčak trebalo bi da u Prištini razgovara o modalitetima dijaloga. On namerava da predstavi konkretne datume za brz nastavak procesa - navodi Stano.

Vol strit džornal

Tramp se umešao u pregovore da poboljša svoj status

Američki list Vol strit džornal piše da je predsednik SAD Donald Tramp pozvao na sastanak u Beloj kući 27. juna lidere Beograda i Prištine u nadi da će, kako navodi, omogućiti da dve strane postignu dogovor pre predsedničkih izbora u SAD. Oni prenose da se Tramp nada da će obezbediti da se postigne dugotrajni mirovni sporazum u regionu kako bi poboljšao svoja spoljnopolitička dostignuća.

Katarina Blagović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track