VUČIĆ POSLE SASTANKA SA LAVROVOM: Teška vremena su pred nama, samo ujedinjeni ćemo moći da se zaštitimo!
Foto: Ana Paunković

diplomatska poseta

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA LAVROVOM: Teška vremena su pred nama, samo ujedinjeni ćemo moći da se zaštitimo!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, koji je danas doputovao u Beograd.

Srpski predsednik se zahvalio Lavrovu na prvoj poseti neposredno po okončanju najtežeg udara korona virusa:

"Želimo prijateljskom i bratskom ruskom narodu i ruskoj državi da pobedi tu opaku bolest u nadi da ćemo uvek moći da pamtimo ono što ste tokom krize izazvane kovidom-19 učinili za Srbiju, ali da vi uvek možete da računate na našu podršku", rekao je Vučić na početku obraćanja.

Vučić je objasnio da su teme razgovora bile u vezi bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, dodavši da u prva tri meseca ove godine nije bilo pada trgovinske razmene sa Rusijom uprkos korona virusu.

Predsednik je naglasio da je ključna tema današnjih razgovora bila naš odnos u međunarodnim okvirima, podrška Rusije integritetu Srbije i situacija na Kosovu i Metohiji.

"Dobili smo određene ocene Ruske federacije, odnosno ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovsko-metohijske krize. Ne želim nikoga da obmanjujem ili nešto skrivam od javnosti u Srbiji, a očigledno je da nas čeka izuzetno težak period gde ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi, zvanično a i nezvanično, nismo dobili, ali na osnovu određenih ocena naših ruskih prijatelja, čini mi se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", izjavio je predsednik Vučić.

foto: Ana Paunković

Vučić se zahvalio Rusiji zbog podrške u SB UN i dodao da se "gotovo na dnevnom nivou" razgovara i razmenjuju iskustva i saznanja između dve zemlje.

"Jedna stvar je jasna. Ako bi bilo kada i na bilo koji način trebalo da dođe do bilo kakvog rešenja, da je za bilo kakvo rešenje uvek potrebna saglasnost Ruske federacije. I zbog SB UN, ali i zbog toga što mi ne želimo da svi drugi budu konsultovani i pitani a da Rusku federaciju niko ništa ne pita", izjavio je Vučić i dodao da je Rusija uvek podržavala dijalog pod okriljem EU, kao i Srbija.

Predsednik je dodao da je Srbija spremna da sasluša sve druge političke aktere i njihove ideje, ali "Srbija će umeti da zaštiti svoje vitalne, nacionalne, državne interese, bez obzira na cenu i težinu cenu koje će morati da plati".

foto: Ana Paunković

On je dodao da će za tri-četiri dana otputovati u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Putinom, a gde će dodatno biti razmenjene ocene, iskustva i saznanja o tome kako Srbija može da izdrži dešavanja na međunarodnoj areni i sačuva svoje interese.

"Očekuju me razgovori i sa najvišim evropskim zvaničnicima narednih četiri ili pet dana. Naša delegacija će, iako smo u problemu jer je vlada u tehničkom mandatu, ići u Vašington", rekao je predsednik.

1 / 25 Foto: Ana Paunković

Predsednik je poručio da su pred nama teška vremena.

"Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja", rekao je Vučić i dodao da je "važno da razumemo svoju poziciju i da budemo dovoljno snažni da odbacimo ultimatume".

Odgovor na eventualnu ponudu da priznamo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a mi zauzvrat da ne dobijemo ništa, osim članstva u EU, naš odgovor biće 'ne', rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Ako mislite da je moguće da mi kažemo da priznajemo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa, da nam neko kaže 'bićete članovi EU', jasno je kakav je naš odgovor, a ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti 'ne'", rekao je Vučić.

foto: Ana Paunković

On je tako odgovorio na pitanje, upućeno i Sergeju Lavrovu i njemu, da li će, ukoliko eventualno dođe do toga da Srbiji neko garantuje članstvo u EU uz finansijski paket pomoći kako bi se potpisao sporazum sa Prištinom, to Rusija podržati. Istakao je da Rusija podržava poziciju Srbije i da je veoma korektna.

"To je za nas bilo veoma važno i zato smo uvek prihvatali razgovore pod pokrovilteljstvom EU", rekao je Vučić.

"A da li će biti nelaka situacija za nas, svakako će biti tako. Ali, kako su naši kroz istoriju govorili, svakog Vidovdana uvek se sve pokaže. Kako god teško da bude i šta god teško da dođe , ljudi će sve moći da vide i da razaznaju, a i mi ćemo morati da pružimo jasne odgovore", zaključio je Vučić.

foto: Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je danas da će Rusija podržati dogovor Beograda i Prištine i izneo uverenje da će se Beograd u pregovorima rukovoditi isključivo nacionalnim interesima svoje države i naroda.

Na pitanje o mogućoj "ponudi" EU odgovorio je da su adresa za to pitanje srpski narod i rukovodstvo.

"Stav predsednika Vučića i njegove ekipe mi znamo, Beograd će se u pregovorima rukovoditi isključivo nacionalnim interesima svoje države i svog naroda", uveren je Lavrov.

Vučić i Lavrov o bilateralnim odnosima

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima da je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o svim važnim temama lateralnih odnosa. Rusija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačnijih trgovinskih partnera sa 3,6 milijardi dolara trgovinske razmene.

"U prva četiri meseca bez obzira na koronu nismo imali pad", konstatovao je on.

Izrazio je uverenje da još mnogo toga mogu dve zemlje da urade zajednički, u svim sferama društvenog života i da možemo dalje da poboljšamo strateški postavljene istinske prijateljske odnose sa Rusijom. Predsednik kaže da je zadovoljan radovima koje obavljaju Ruske železnice na izgradnji najtežeg dela pruge Beograd- Budimpešta, a to je Stara Pazova- Novi Sad, sa jednim od najlepših vijadukta u Evropi kod Čortanovaca.

"U svim drugim sferama društvenog života saradnja je dobra i verujem da može da bude još bolja. Što se tiče Vojno tehnička saradnaj ona je bila ne samo korektna već izrazito prijateljska i očekujem da Srbija nastavi sa daljim snaženjem svojih kapaciteta, jer Srbija ne želi da ugrožava bilo koga", naveo je on. Vučić kaže da je od Rusije zatražio i podršku za SPC, čiji je opstanak ugrožen u regionu.

"Verujem da će dolazak Putina na otvaranje hrama Svetog Save dodatno osnažitti poziciju naše zemlje i crkve", zaključio je on.

1 / 7 Foto: Ana Paunković

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije ne menja i da će podržati odluku koja odgovara Srbiji.

"Danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešnje na osnovu Rezolucije SB UN 1244", poručio Lavrov.

foto: Printscreen Kurir TV

"Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rešavanja pitanja Kosova i Metohije", istakao je Lavrov. On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne sme da se "izoluje" od svojih obaveza, i da mora da se bori za realizaciju postignutih sporazuma, koje sabotiraju kosovski Albanci.

Rešenje, kaže, mora da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ga odobri SB UN. Smatramo da ne sme da se forsira i uklapa u veštačke rokove. Složićemo se samo sa onom odlukom koja odgovara Srbiji. Mi ćemo odbraniti stavove Srbije koja ima veliku ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Lavrov.

On je pozitivno ocenio zajedničke projekte i poslove dve zemlje, kao i saradnju tokom pandemijer korona virusa. Lavrov je dodao da se očekuje dolazak predsednika Vučića u Moskvu, povodom obeležavanja 75. godina pobede nad nacizmom.

"Mi očekujemo predsednika Vučića u Moskvi povodom značajnog jubileja sledeće nedelje. U paradi na Crvenom trgu će učestvovati i četa počasne garde oružanih snaga Srbije", najavio je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je ranije avionom u Beograd.

foto: Printscreen Tanjug

Lavrova je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

foto: Printscreen Tanjug

Na aerodromu je bio primetan veliki broj policajaca u uniformama i civilu, a šef ruske diplomatije je nakon srdačnog pozdrava sa Dačićem ušao u automobil, koji je čuvalo nekoliko policajaca u civilu.

foto: Tanjug Printscreen

Nakon toga su se kolona kola sa šefovima ruske i srpske diplomatije udaljila sa aerodroma.

foto: Tanjug Printscreen

Dočeku na aerodromu "Nikola Tesla" prisustvao je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Lavrov će se sastati kasnije u toku dana i sa Dačićem, te sa patrijarhom Irinejem, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

foto: Tanjug Printscreen

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track