Najnovije vesti

PATRIJAR IRINEJ POSLE SASTANKA SA LAVROVOM: Očekujemo pomoć Rusije u rešenju za Kosovo i Metohiju
Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

poseta ruskog šefa diplomatije

PATRIJAR IRINEJ POSLE SASTANKA SA LAVROVOM: Očekujemo pomoć Rusije u rešenju za Kosovo i Metohiju

Politika

BEOGRAD, 18. juna (Tanjug) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, istakao je da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i očuva se Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Šef ruske diplomatije je istakao da će se Rusija uvek boriti za interese pravoslavne crkve i za promovisanje daljih vrednosti mirovnih ideja i rešavanja svih problema sa kojima se danas suočava pravoslavni svet. Lavrov je ukazao na to da danas na Balkanu i drugim svetskim regionima situacija ne postaje mnogo mirnija i postoji mnogo mogućnosti za zaoštravanje. Prema njegovim rečima, to se dešava na Bliskom istoku, severu Afrike, a ođek tih dešavanja se sve više oseća na evropskom kontinentu.

"Tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja koja prerastaju u ekstremističke napade između ostalog i na hrišćane", kazao je Lavrov.

Dodaje da se situacija komplikuje sa dosta, kako je naveo, agresivnom promocijom zapada neoliberalnih vrednosti koje pokušavaju, smatra šef ruske diplomatije, da nametnu ostalima. Lavrov kaže da u takvoj situaciji svaka odgovorna država treba da se bori za očuvanje svoje istorije, kulture, tradicije. Ističe da Rusija, zajedno sa Srbijom i drugim svojim saveznicama, nastavlja to da radi.

"U tim uslovima, naši napori se ujedinjuju sa naporima drugih pravoslavnih crkava koje su vekovima ne samo očuvale svoje tradicije, nego učestvuju u njihovom očuvanju i danas", naglasio je Lavrov.

Kako kaže, to se ne sviđa svima, pre svega onima koji pokušavaju da nametnu svoja unikatna pravila.

"Zato su se pojačali napadi na pravoslavne crkve i zato u takvoj situaciji pravoslavne crkve treba da budu jake, po onome čemu su bile čuvene - po silini svog duha, da očuvaju i sačuvaju svoje vrednosti", zaključio je Lavrov.

Patrijarh je kazao da su tokom sastanka razgovarali o problemima srpskog naroda i srpske crkve.

"Očekujemo punu pomoć, ne samo sada, već ono što se dešavalo u prošlosti, dešava se i danas i nadamo se da ćemo se dogovarati do kraja, dokle god postojimo", kazao je Irinej. Dodao je da sa radošću SPC očekuje oktobar kada će doći predsednik Rusije i patrijarh Moskovski, da prisustvuju osvešćenju novog Hrama posvećenog Svetom Savi na Vračaru.

"Očekujemo veliku pomoć od ruskog naroda i ruske crkve da nađemo najbolje rešenje i očuvamo KiM", naglasio je Irinej.

(Kurir.rs/Tanjug/foto ilustracija: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...