U DEMOKRATSKOJ STRANCI SE NE STIŠAVAJU STRASTI: U DS na vlasti dve struje!
Foto: Tanjug

Napeto posle BURNE SEDNICE GLAVNOG ODBORA

U DEMOKRATSKOJ STRANCI SE NE STIŠAVAJU STRASTI: U DS na vlasti dve struje!

Politika -

U Demokratskoj stranci (DS) počelo je dvovlašće. Aktuelni lider DS Zoran Lutovac ne priznaje odluku dela stranke koji je raspisao izbore za novo rukovodstvo. Ta odmetnuta struja pak već je počela da donosi odluke u stranci. Nakon burne nedeljne sednice Glavnog odbora DS, koja je zamalo završena i fizičkim obračunima, deo demokrata suprotstavljenih Lutovcu od juče radi punom parom - donose odluke, spremaju izbornu skupštinu, a Lutovčevo rukovodstvo više ne priznaju.

Sve legitimno

- Što se nas tiče, sve je bilo legitimno, izabrali smo Organizacioni odbor, smenjen je Izvršni odbor, koji je i bio generator nestabilnosti u stranci i bio zaslužan za sav višemesečni haos u stranci. Na taj način smo sprečili proterivanje 50 uglednih članova iz stranke, kao i da se DS približi lideru Saveza za Srbiju Draganu Đilasu i njemu bliskim partijama. Imali smo kvorum, i to je to - priča jedan od demokrata.

foto: Nemanja Nikolić

Dodaje da je rukovodstvo stranke sa Lutovcem na čelu htelo da „siluje procedure“, te da su prilikom donošenja odluka glasali „raznorazni vozači“.

Resetovanje

Demokrata Branislav Lečić, deo struje koja se suprotstavlja Lutovcu, kaže za Kurir da u narednom periodu može da se očekuje ono što je DS nedostajalo, a to je potpuna demokratizacija partije.

- Dubokog smo ubeđenja da ako demokratije ima u stranci, da će je biti i u društvu. Mi učestvujemo punim tempom u artikulaciji pozicije opozicije, jer ona mora da se resetuje. Ubeđen sam da sledi potpuno novo koncipiranje opozicije u kojoj će DS voditi glavnu ulogu - kaže Lečić.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track