Najnovije vesti

FABRICI O VUČIĆEVOJ POSETI BRISELU: To je jak signal Srbije i EU da se nastave razgovori
Foto: Marina Lopičić

fokus pažnje EU ostao na Srbiji

FABRICI O VUČIĆEVOJ POSETI BRISELU: To je jak signal Srbije i EU da se nastave razgovori

Politika

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu predstavlja pozitivan signal sa obe strane, navodeći da postoji potreba da se razgovara sa Srbijom više nego ikad, uključujući i dijalog Beograda i Prištine.

Fabrici je rekao da je fokus pažnje EU ostao na Srbiji i da to nije ništa novo, dodajući da je jako važno što je Vučić otišao u Brisel samo nekoliko dana posle izbora.

"To je jak signal Srbije i EU da se nastave razgovori. Srbija je zemlja u pristupanju, imamo stalne razgovore i spremni smo da se oni nastave i da pričamo o svemu", rekao je Fabrici.

On je dodao da je EU dijalog Beograda i Prištine stavila u centar spoljno-političke pažnje, podsetivši da je Miroslav Lajčak, prvom prilikom, čim je moglo da se putuje, otišao u Prištinu, a zatim i u Beograd.

"I mi smo spremni da nastavimo dijalog", poručio je Fabrici.

On nije želeo da komentariše optužnice protiv čelnika na Kosovu, ali je naveo da oni podržavaju rad specijalnog tužilaštva.

Kada je reč o izborima u Srbiji, Fabrici je kazao da su izbori važan trenutak u životu jedne demokratske zemlje, te dodao da su ovi održani u posebnim uslovima kovida-19.

Kaže da su se posmatraci ODHIR-a organizovali na efikasan način da prate izbore u Srbiji, a u njihovom izveštaju, dodaje Fabrici, stoji da su svi mogli da učestvuju na njima, da su slobode bile poštovane, ali da je bilo dominantno prisustvo u medijima vladajuće koalicije.

Prema njihovoj oceni, koju je preneo Fabrici, to je "suzilo" politički izbor za birače.

"O tome se mora razgovarati i to se mora uzeti u obzir za budućnost", rekao je Fabrici.

Zaključio je da su izbori održani u teškoj situaciji zbog virusa, da je ODHIR primetio određene manjkavosti, a u smislu pregovora sa Prištinom, zbog izbornih rezultata je pozicija predsednika i vladajuće koalicije jača nego ikad.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...