BITKA ZA KULTURU! ONI SU GLAVNI FAVORITI ZA MINISTRA: Maja Gojković, Bule Goncić, Veran Matić...
Foto: Ana Paunković, Marina Lopičić, Nemanja Nikolić, Filip Plavčić, Beta/Ivan Mitić

Gužva

BITKA ZA KULTURU! ONI SU GLAVNI FAVORITI ZA MINISTRA: Maja Gojković, Bule Goncić, Veran Matić...

Politika -

Jedno od najpoželjnijih ministarstava u vladi čije se formiranje očekuje uskoro po svoj prilici je Ministarstvo kulture i informisanja, za koje se pojedinci i sami preporučuju!

Gotovo da je nastala prava „kulturna ofanziva“, priča izvor Kurira, jer se ni za jedan drugi resor ne pominje toliko kandidata za potencijalne ministre kao za sektor koji trenutno vodi Vladan Vukosavljević.

Jaka konkurencija

- Za ovu poziciju se pominje oko deset imena i trenutno je najoštrija konkurencija za ministra kulture i informisanja. Gotovo da je sasvim izvesno da aktuelni ministar Vladan Vukosavljević neće dobiti priliku za još jedan mandat, a među onima koji se poslednjih dana pominju kao uži izbor su: novinar Veran Matić, glumac Svetislav Bule Goncić, dirigent Dejan Savić, direktorka Festivala igre Aja Jung, kao i direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan. Na mestu ministra navodno bi ponovo želeo da se oproba i Ivan Tasovac, a naravno, najjače ime među kandidatima za ministra je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, koja je, pored ovog, viđena i za Ministarstvo prave - priča naš izvor iz vrha vlasti i dodaje da je i dalje sve na nivou spekulacija i da ništa nije definitivno.

Goncić kaže za Kurir da, ukoliko bilo ko dobije poziv da bude ministar, to treba da shvati kao čast i odgovornost.

Obaveza i odgovornost

- Nisam političar niti se bavim kadriranjem, mene niko nije pozvao i iskreno da vam kažem, nisam o tome ni razmišljao. Čuo sam, kao i vi, da se o tome razgovara, pominjano je u javnosti moje ime, ali i imena drugih ljudi. Ako vas zemlja u kojoj živite, država, pozove na tu odgovornost i obavezu, takva obaveza i odgovornost se ne odbijaju. To je čast za svakog, o kome god da se radi i ko god bude pozvan - ističe Goncić.

Novinar Veran Matić nije želeo da razgovara na ovu temu - na pitanja da li je sa nekim razgovarao o tome, da li je dobio ponudu i da li sebe vidi kao novog ministra, odgovorio je:

- Sva tri ne. Niti me je iko pitao za to, niti sebe vidim u vladi - rekao je Matić za Kurir. I dirigent Dejan Savić kaže da nema više informacija na ovu temu.

- Ne znam odakle te ideje, prvi put to sada čujem i meni deluje besmisleno - kaže Savić.

Od ostalih takmaca za ministarsku fotelju nismo dobili odgovore, kao ni od aktuelnog ministra Vladana Vukosavljevića

Jelena Vukoičić

TRKA ZBOG INFORMISANJA I MEDIJA

Politikolog Jelena Vukoičić smatra da je ovolika navala za Ministarstvo kulture zapravo zbog sektora informisanja, koje je, kako kaže, veoma važno i moćno.

foto: Medija Centar

- Nažalost, nije popularno zbog kulture, kultura trpi u čitavom svetu, pa i kod nas, ovde je ključ informisanje. Mediji imaju ogromnu moć, i to ne samo kod nas nego na globalnom nivou. Mediji oblikuju društvenu svest, političku svest, kreiraju razmišljanja i osećanja nacije. Oni su fundament i imaju snagu da utiču na sve što se dešava oko nas - zaključuje Vukoičićeva.

Neizvesno ko će biti premijer

BRNABIĆKA I DALJE VODI NA KLADIONICAMA

foto: Beta Dragan Gojić

Ko će biti premijer, i dalje je potpuno neizvesno, ali prema kladionicama, najviše šansi imaju: sadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić s kvotom 1,7, prvi na listi SNS Branislav Nedimović 2,20, zatim gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević s kvotom 3, ali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić s kvotom 4,5, kog su kladionice plasirale na mesto ispred Siniše Malog, koji je na ovom spisku peti, s kvotom 5.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track