GODFRI SA VIRTUELNE PROSLAVE 4. JULA: Potencijal da partnerstvo Srbije i SAD bude jače i dublje
Foto: Beta/ Miloš Miškov

dan nezavisnosti

GODFRI SA VIRTUELNE PROSLAVE 4. JULA: Potencijal da partnerstvo Srbije i SAD bude jače i dublje

Politika -

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je sa virtuelne proslave 4. jula na Fejsbuku poručio da "SAD žele da pomognu Srbiji da krupnim koracima krene napred kao lider Zapadnog Balkana u pravcu željenog članstva u Evropskoj uniji".

On je rekao da se "SAD nadaju da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja". Zbog pandemije korona virusa proslava 244. Dana nezavisnosti SAD danas je virtuelna, a Godfri je rekao da kolege i on drže propisano rastojanje u rezidenciji ambasadora.

"Borili smo se i pobedjivali u mnogim bitkama tokom zejedničke istorije, zajedno smo pobedili i neprijatelje jače od kovid-19, sledeći ideale koji su nam svima zajednički - mir, blagostanje i partnerstvo", rekao je Godfri.

Ambasador je rekao da "prijateljstvo i partnerstvo Srbije i SAD imaju potencijal da budu jača i dublja". Prema njegovim rečima, SAD bi želele da u regionu bude dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta. Ričard Grenel, specijalni izlaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, nada da će se "uz pomoć privrede i više investicija doći do više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Godfri.

On je zahvalio "herojima našeg doba koji su u trenutku epidemije omogućili da budemo zdravi i bezbedni" - lekarima, medicinskim sestrama, policajcima, prosvetnim radnicima, radnicima gradske čistoće...

Ambasador je rekao da je u SAD u toku borba protiv kovid-19 a da je njegove sunarodnike pogodila i smrt Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu , kao i odnosi prema pripadnicima manjinskih grupa i širem smislu.

"Mi Amerikanci dobro ćemo razmisliti o svojim problemima, udružićemo snage i ovaj trenutak vidimo kao priliku da poboljšamo sebe i naše društvo", rekao je Godfri.

Ambasador je zahvalio svima koji su se preko Fejsbuka pridružili i pomogli da se zajedno proslavi još jedan rodjendan SAD.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track