Skupština Srbije završila raspravu o Narodnoj banci

Skupština Srbije završila raspravu o Narodnoj banci

Politika -
Poslanici opozicije su tokom rasprave ocenili da vladajuća koalicija usvaja izmene Zakona o NBS kako bi smenila guvernera i da se predloženim rešenjima umanjuje nezavisnost centralne banke. Poslanici vladajuće koalicije odbacili su te navode i istakli da predložene izmene Zakona ne umanjuju samostalnost centralne banke

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je u četvrtak veče posle devet sati rada raspravu o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije, a potom je počela raspravu o izboru zaštitnika građana.

Poslanici opozicije su tokom rasprave ocenili da vladajuća koalicija usvaja izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) kako bi smenila guvernera i da se predloženim rešenjima umanjuje nezavisnost centralne banke.

U raspravi u parlamentu, poslanici vladajuće koalicije odbacili su te navode i istakli da predložene izmene Zakona ne umanjuju samostalnost centralne banke.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović rekao je da predložene izmene Zakona o Narodnoj banci imaju za cilj da se na mesto guvernera postavi "politički komesar".

"Birati političkog komesara, što se omogućava ovim zakonom, loše je za građane Srbije", rekao je Božović.

Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke rekao je da cilj izmena Zakona o NBS nije smena guvernera Dejana Šoškića već da centralna banka radi što efikasnije.

"Moje je lično mišljenje da Šoškić nije radio dobro", rekao je Arsić i ukazao da je Šoškić, koji je podneo ostavku, potrošio veliku količinu deviznih rezervi, a da nije odbranio stabilnost dinara.

Guverner NBS Dejan Šoškić podneo je ostavku navodeći da predložene izmene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije. Jedini kandidat za zaštitnika građana za sada je Saša Janković koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track