Najnovije vesti

PREDSEDNIK NA VIDEO SAMITU EVROPA BEZ CENZURE: Vučić razgovarao s premijerima Mađarske i Slovenije
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

putem video linka

PREDSEDNIK NA VIDEO SAMITU EVROPA BEZ CENZURE: Vučić razgovarao s premijerima Mađarske i Slovenije

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Evropi više nego ikada potrebna saradnja kako bi se suočila sa svim izazovima, jer EU mora da vrati svoju značajnu političku ulogu, a ne da se fokusira na tehnokratska pitanja.

Vučić je, na onlajn samitu "Evropa bez cenzure", gde je učestvovao sa premijerima Slovenije i Mađarske, Janezom Janšom i Viktorom Orbanom, kazao da se Evropa suočava sa najtežim periodom i naglasio da se korona virus ne može pobediti bez vakcine ili leka, ali da postoji mnogo stvari koje se mogu i moraju zajednički uraditi na suzbijanju posledica nastale krize.

Ukazao je da sve ekonomske prognoze pokazuju negativan razvoj privrede, da će Francuska, Italija, Hrvatska i čak i Nemačka imati negativan rast od minus sedam do 11 odsto, a da će Srbija, koja je za ovu godinu očekivala rast od pet odsto, biti suočena sa rastom od 0 ili minus 0,5 procenata.

Kazao je da su ti podaci loši, jer je srpska privreda povezana sa svim evropskim ekonomijama, pre svega nemačkom.

"Najvažnije pitanje sada je šta možemo da učinimo kako bismo preživeli i zadržali nadu građana u budućnost u sopstvenoj zemlji", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je pre sedam dana razmišljao da, zbog loše eopidemiološke situacije u zemlji, ponovo donese odluku o "zatvaranju", ali da u tom slučaju Srbija ne bi ekonomski imala šanse da preživi.

Istakao je da je u takvoj situaciji u Evropi saradnja potrebnija nego ikada. "Ne tražimo nove kredite, veliki novac, već nam je potrebno da stavimo pod kontrolu sve druge pretnje sa kojima bi se mogli suočiti", naveo je on.

Vučić je podsetio da su evropske integracije strateški cilj Srbije.

Izrazio je uverenje da Evropa mora da razume šta se dogodilo posle Bregzita, i da nije samo zemljama regiona potrebna EU, već su i one potrebne Uniji.

Potrebno je, kaže, veća politička hrabrost i izrazio uverenje da će aktuelna politička administracija u Briselu pokazati veće razumevanje nego što je bio slučaj sa ranijim.

"Mislim da Evropa ima veću mogućnost da postane najbolje mesto u svetu", konstatovao je Vučić ukazujući da SAD postaju sve veće, Kina ekonomski ima sve bolju poziciju, iako politički ne lazu, dok Nemačka raste i ekonomski i politički.

Ljudima su, prema njegovim rečima, potrebni pravi lideri, ne birokratske forme, i zato se mora pokazati poštovanje prema izboru drugih naroda.

"Moramo da prihvatimo sve izborne rezultate svih u Evropi. Znamo da ljudi u zemljama biraju najbolju budućnost sami za sebe. Moramo istovremeno saradnju podići na viši nivo, rešavati prave probleme građana. Ne trebqa kritikovati one koji drugačije misle, i optuživati ih za navodni nedostatak sloboda", poručio je Vučić.

On je ponovio da će Srbija nastvaiti svoj evropski put, ali i saradnju sa susedima i prijateljima.

"Borićemo se za naš nezavisni pristup", podvukao je on.

Ukazao je na značaj uloge stranaka desno od centra u snaženju EU.

Korona kriza je, kako je dodao, pokazala da je Evropa ranjiva, i da jedan virus može promeniti mnoge stvari i neke trendove u svetu ubrzati.

Podsetio je da je EU na početku kovid krize donela odluku o zabrani izvoza medicinske opreme na Zapadni Balkan, koja je pokazala da nismo deo Evrope i da nemamo pravo da štitimo naše građane njihovom opremom.

"Iako je ta odluka trajala samo par dana, ona je pokazala da solidarnost nije ništa osim par reči na papiru", kazao je on.

Vučić je kritikovao što su ga, kada je na to javno ukazivao, napadali libelrani mediji, samo zato što je izneo svoje mišljenje, koje se kasnije, podseća, moglo čuti i od drugih zvaničnika EU.

On je naglasio da je potrebno međusobno poštovanje, iskrena i prijateljska saradnja svih evropskih zemalja, jer svi zajedno moramo da vidimo koje je rešenje najbolje za sve nas.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...