VUČEVIĆ: Hrvatska napada Srbiju da se ne bi bavili ekonomskom krizom
Foto: Grad Novi Sad

reakcija na sramne napade hrvata

VUČEVIĆ: Hrvatska napada Srbiju da se ne bi bavili ekonomskom krizom

Politika -

Na hrvatskoj nacionalnoj televiziji HRT u sinoćnoj emisiji novinar Tihomir Dujmović izjavio je da će Srbija ostati nedemokratska zemlja narednih 50 do 100 godina, nazivajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića "notornim neofašistom" koji je dobio dva miliona glasova, a član Predsedništva SNS Miloš Vučević te komentare vidi kao skretanje sa glavne teme koju Hrvatska ima, a to je ekonomska kriza.

Vučević je naveo da razgovore o ekonomskoj krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona Hrvatska traži u drugim temama, kako se ne bi razmišljalo o ekonomskim problemima.

- Nadao sam se da će posle izbora u Hrvatskoj malo pasti ta pažnja prema Srbiji. Glavna tema je, naravno, i dalje Srbija, Vučić... Zaista je mučno slušati da Srbiju, koja je platila ogroman danak u krvi nanetih od strane fašista i nacista, nazivaju profašističkom ili četničkom zemljom zato što je Vučić osvojio dva miliona glasova, rekao je Vučević.

U istoj emisiji na HRT-u politikolog Aleksandar Musić izjavio je da su svi opozicioni lideri u Srbiji, poput Dragana Đilasa i Vuka Jeremića "istrošeni" i da jedini političar koji je u proteklom periodu pokazao "energiju i talenat" Boško Obradović.

- Šta je poruka iz Zagreba, ako vi za nekog, koji za sebe otvoreno kaže da je proljotićevski orijentisan i ko je u svojoj metodologiji političkog delovanja i rada pokazao da je spreman da pokazuje i nasilje i govor mržnje, kažete da je to u redu, upitao je Vučević.

foto: Kurir TV Printscreen

Mišljenja je da Hrvatsku "suštinski boli" to što je Srbija imala po Evrostatu rast BDP-a u prvom kvartalu pet odsto, a oni 0,3 odsto i da tek ulaze u težak period zbog loše turističke sezone, imajući u vidu da njima turizam čini 20 odsto BDP-a.

- Tek će osetiti taj problem, a oni taj problem pokušavaju da sakriju napadanjem na Srbiju, podvukao je Vučević.

Poručio je da Srbija želi da ima dobre odnose sa Hrvatskom, i ekonomske i političke, kao i da želi dobro sa njima da sarađuje zbog našeg naroda koji u Hrvatskoj živi, ali i zbog građana koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

SNS će sutra od Vučića tražiti mandat za vladu

Član Predsedništva SNS Miloš Vučević izjavio je da će sutra na konsultacije o formiranju nove vlade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ići predstavnici SNS i da će tražiti mandat za sastav vlade.

- Legano i legitimno je da mandat za sastav vlade bude poveren SNS, onda ćemo još videti da razgovaramo sa potencijalnim koalicionim partnerima oko formiranja vlade, verujem da će za mesec do mesec i po dana vlada biti formirana, rekao je Vučević.

Ističe da iako nova vlada nije formirana, trenutna vlada ne stoji, već dobro radi svoj posao, naročito u borbi protiv virusa korona.

- Svakako će vlada biti formirana u ustavnom i zakonskim rokovima, nigde ne kasnimo, bitno je da formiramo vladu koja će imati kapacitet, energiju i političku snagu da zajedno sa predsednikom Srbije u naredne četiri godine radi na ekonomskom jačanju Srbije i da nastavimo borbu protiv korone, naveo je Vučević.

Na pitanje da li su istinite spekulacije da je on jedan od glavnih kandidata za budućeg premijera, Vučević je odgovorio:

- Neka to ostane na nivou spekulacija.

Dodao je da će svakako biti velikih promena u vladi, parlamentu, ali i na nivou predsednika opština i gradonačelnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja