JEREMIĆ ZVEZDA U PRIŠTINI! Zahvalila mu se Albanka Vjosa Osmani: Kad je Jeremić bio ministar, potvrdili smo nezavisnost
Foto: Filip Plavčić, EPA/VALDRIN XHEMAJ

zahvalnost

JEREMIĆ ZVEZDA U PRIŠTINI! Zahvalila mu se Albanka Vjosa Osmani: Kad je Jeremić bio ministar, potvrdili smo nezavisnost

Politika -

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani objavila je na Tviteru fotografiju nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića kako napušta sednicu Međunarodnog suda pravde, nakon odluke suda o legitimnosti Deklaracije o nezavisnosti tzv. Kosova i napisala da joj je bila čast da bude deo tima koji je tada predstavljao Prištinu.

foto: printscreen

- Pre 10 godina, Međunarodni sud pravde je odlučio da je naša Deklaracija legitimna i da nije bilo u suprotnosti sa zakonom. Bila je čast biti deo tima koji je predstavljao Zastavu Kosova u ovom značajnom slučaju - napisala je Osmani uz fotografiju Vuka Jeremića.

Osmani podseća da je Međunarodni sud pravde (MSP) tada odlučio da je Deklaracija nezavisanosti Kosova potpuno legitimna, što se dešavalo u vreme dok je Jeremić bio šef srpske diplomatije. Zbog toga je Jeremić danas glavna zvezda u Prištini, a predstavnici privremenih prištinskih institucija izražavaju mu zahvalnost na pitanju koje je postavio međunarodnom sudu.

Međunarodni sud pravde u Hagu je, naime, utvrdio 22. jula 2010. godine da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu. Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN: "Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?". Od 14 sudija za tu odluku glasalo je 10, a protiv 4 sudije. Savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje države.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track