MINISTAR MALI: Đilas dokazao da zna da brine samo o svom džepu
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

MINISTAR MALI: Đilas dokazao da zna da brine samo o svom džepu

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali danas je ponovio da ga začuđava stalna potreba Dragana Đilasa da umanji rezultate Srbije i da nipodaštava sveobuhvatne mere koje država preduzima s ciljem sprečavanja posledica virusa korona.

Jasno je, kaže Mali, da Dragan Đilas ne razume težinu situacije u kojoj se čitav svet našao, kao ni uspehe Srbije, ali da to ne znači da treba da nipodaštava mere koje su preduzete i činjenicu da država čvrsto stoji iza privrede i zaposlenih.

"Razumem da mu je teško da to shvati, jer je dokazao da ne zna da brine ni o kome, osim o sopstvenom džepu", rekao je Mali.

Država će, objasnio je Mali nove mere, za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

"Ponosan sam jer je država ipak našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene. U naredna dva meseca ćemo izdvojiti po 18.000 dinara, odnosno 36.000 dinara za dva meseca, za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, naveo je Mali.

Kako je saopšteno, Mali je dodao da se sa novim paketom podrške dolazi do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto BDP-a.

Kako je objasnio, država je dovoljno jaka da ponovo pomogne svima.

-Dragan Đilas očigledno nije shvatio da virus korona pogađa sve. Činjenica je da ima manje i više pogođenih sektora, ali smo dovoljno stabilni i jaki da možemo da pomognemo svim privrednicima i svim zaposlenima. To je svakako dodatni novac koji ulazi u našu ekonomiju i koji će da se troši u narednim mesecima, rekao je on.

Mali je ponovio da je Đilasova navodna briga za privrednike i zaposlene licemerna.

- Podsetiću još jednom da su i Đilas i njegovi pajtosi ostavili privredu i zaposlene na cedilu 2008. i 2009. godine, za vreme ekonomske krize. Upravo tada, u Srbiji smo imali stotine hiljada nezaposlenih i zatvorene fabrike. To nije Srbija koju želimo. To je Srbija koja je ostala u prošlosti, istakao je Mali.

On je rekao da su građani uvideli namere Dragana Đilasa i njegovih pajtosa, što je dokazano i na izborima, jer je, navodi, ta opozicija ostala nevidljiva.

Za Đilasa je naveo da je ostavio dug Gradu Beogradu od 1,2 milijarde evra i deficit veći od 20 odsto, te da postoji još mnogo neslavnih stvari kojim se Đilas "okitio" za vreme svoje vlasti.

- Zbog njega i njegovih pajtosa, Srbija je bila u izuzetno teškom stanju i bila primorana na teške mere. Ipak, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, danas imamo mogućnost da pomognemo našoj privredi i zaposlenima. Tu mogućnost želimo i da iskoristimo, istakao je Mali.

On je naveo da je Srbija uspela da stabilizuje javne finansije i ostvari suficit u budžetu četiri godine zaredom, kao i da je javni dug pod kontrolom.

- Država ponosno stoji iza svakog pojedinca i spremna je da preuzima na sebe teret ove krize. Upravo u tome je razlika između nas i vas. Imamo prostora da pomažemo i to činimo punog srca. Brinemo o budućnosti, koju sada konačno imamo, zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track