CEAS JELENE MILIĆ BEZ DILEME: Provera Uprave za sprečavanje pranja novca NIJE SPORNA
Foto: Filip Plavčić

JASNI

CEAS JELENE MILIĆ BEZ DILEME: Provera Uprave za sprečavanje pranja novca NIJE SPORNA

Politika -

Ova organizacija navodi da ovakve kontrole ne vidi kao pritisak na njihov rad

Nakon što je Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija sastavila spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019, oglasio se i Centar za evoatlanske integracije (CEAS), na čelu sa direktorkom Jelenom Milić, ocenivši da je takva akcija opravdana ako se sprovodi "po propisima Republike Srbije". Prema pisanju pojedinih medija, Uprava na taj način proverava da li oni "imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca".

Na spisku se nalazi, pod nazivom organizacije ili ličnim imenom i prezimenom i matičnim brojem, 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja, među kojima i CEAS.

foto: Filip Plavčić

- Ne vidimo to, ako je sprovedeno u skladu sa zakonom, kao pritisak na naš rad. CEAS posebno podseća na nalaze relevantnih međunarodnih tela: „Nevladine organizacije se takođe smatraju „subjektima rizika“ u okviru pranja novca kao front za terorističke organizacije koje prikupljaju i prenose sredstva ili kao legitimna preduzeća koja posredno podržavaju ciljeve terorističkih organizacija“ - navodi CEAS u saopštenju.

Dodaju da "kako je CEAS razumeo, spomenuti, inače vrlo šarolik spisak nije potpun, pa nam uopšte nije jasno kako su sagovornici nekih medija izvlačili zaključke o korelaciji entiteta na spisku sa njihovim javnim stavovima i delovanjem, niti kako se nepotpun spisak može smatrati pritiskom na pojedine organizacije".

Kurir/Foto: Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track