ĐURIĆ O TEŠKIM BRISELSKIM RAZGOVORIMA: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena, pokušali su da nam URUČE NEKI PAPIR!
Foto: Printscreen

ĐURIĆ O TEŠKIM BRISELSKIM RAZGOVORIMA: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena, pokušali su da nam URUČE NEKI PAPIR!

Politika -

BRISEL - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma.

Đurić je, novinarima nakon današnje runde pregovora, preneo da je prištinska strana pokušala da uruči srpskoj delegaciji "neki papir" o navodnom kršenju CEFTA sporazuma.

"Nismo želeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena", kazao je on.

On je rekao da su razgovori bili teški, a na momente je bilo i žustrih rasprava. Ticali su se pitanja raseljenih i prognanih i ekonomije.

foto: Tanjug Printscreen

"Trudili smo se da napravimo konstruktivnu atmosferu u uslovima koji nisu ni laki ni jednostavni", rekao je Đurić.

Dodao je da je srpska delegacija bila veoma dobro pripremljena, da je imala eksperte koji su argumentima zaštitili naše interese.

"U svakom trenutku smo štitili interese i dostojanstvo Srbije. I pre dolaska u Brisel, a i kada smo došli, poslali smo jasnu poruku i drugoj srtrani i međunarodnim posrednicima, i to je politika predsednika Vučića sa kojom nas je ovlastio i on i vlada, da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Jezikom ultimatuma sa Srbijom ne razgovaraju ni predstavnici međunarodne zajednice, a potrudili smo se da ne razgovara ni Priština, naglasio je.

"Smatram da smo obavili dobar posao, čeka nas još dosta posla, a uvek sam za to da makar i najteži razgovori otvaraju hipotetičku mogućnost da se problemi rešavaju na miran način", rekao je on.

I nije, kako je dodao, važno što će zbog toga uvek biti onih koji će da stavljaju etikete, optužuju one koji se trude da nešto reše i urade.

"Danas za ovim pregovaračkim stolom sedi Srbija sa neuporedivo više samoupouzdanja zahvaljujući činjenici da je tim na čelu sa predsednikom Vučićem uspeo da ekonomski konsoliduje, osnaži Srbiju", rekao je on i dodao da Srbija sada ima mnogo veći kredbilitet u međunarodnoj zajednici.

Djurić je dodao da se razgovaralo o tome da se krajem avgusta nastave ovi tehnički razgovori.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja