SRAMOTA! KO SEJE MRŽNJU PO PRESTONICI BIH! Napravili plan u 6 tačaka - ko ne prizna navodni genocid NE SME U SARAJEVO!
Foto: Zorana Jevtić, EPA

NAPRAVILO LISTU NEPOŽELJNIH

SRAMOTA! KO SEJE MRŽNJU PO PRESTONICI BIH! Napravili plan u 6 tačaka - ko ne prizna navodni genocid NE SME U SARAJEVO!

Politika -

Kantonalna skupština usvojila inicijativu da se u ovom gradu uskrati gostoprimstvo svima koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile rezoluciju o događaju iz 1995.

Bošnjaci su napravili listu nepoželjnih u Sarajevu, a na njoj se nalaze svi koji dolaze iz država koje ne priznaju navodni genocid u Srebrenici 1995. godine. Naime, Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila inicijativu da se proglase nepoželjnim u Sarajevu svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U šest tačaka

foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Inicijativa odbornika Damira Nikšića ima šest tačaka, a jedna od njih je i da Savet ministara javno objavi listu zemalja koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, mediji i druge organizacije deluju u BiH, prenosi Kliks. To praktično znači da će na toj listi biti i Srbija.

- Osuđuje se svako negiranje genocida i smatra se da su svi koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile rezoluciju nepoželjni u Kantonu Sarajevo - navodi se u inicijativi. Zahteva se i da Parlamentarna skupština BiH po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ratnohuškački stavovi

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je ova inicijativa dokaz da bošnjački političari žive zarobljeni u prošlosti, zastupajući ratnohuškačke stavove bivšeg predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, čiji je cilj bio proterivanje Srba i stvaranje unitarne Bosne. - Zastupaju besmislene i sramne teze da se u Srebrenici tobože desio genocid, kao i da je Srbija izvršila agresiju na BiH, da je Republika Srpska nastala na genocidu i etničkom čišćenju, a da su Srbi zločinci koju su masovno ubijali svoje komšije Bošnjake. Bošnjački političari, s liderom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem na čelu, očekuju da se Srbija ponižava i izvinjava. Uveren sam da Srbija to nikad neće raditi i da treba da pokrene snažnu borbu za istinu o dešavanjima devedesetih godina - navodi Linta.

Savo Štrbac

Poruka Srbima da nisu dobrodošli

Predsednik centra Veritas Savo Štrbac ističe da su ovakve inicijative već viđene u Hrvatskoj i da su ih u BiH nadmašili, te da je njihov narativ da budu predstavljeni kao "nevine žrtve zločestih Srba kako bi im onda sve bilo dozvoljeno kao žrtvama".

- Šalje se poruka da Srbi nisu dobrodošli, a onima koji još nisu otišli - da odu. Ako pripadate narodu koji je označen kao agresor, onda je protiv pripadnika tog naroda dozvoljen lov tokom cele godine. Nema lovostaja, to znači da se ide ka tome da se uništi život nekom čoveku, pripadniku određenog naroda. To znači da ga mogu procesuirati, kao što rade u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu - kaže Štrbac.

Foto/Source:Zorana Jevtić, EPA/K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track