POČINJE SKUPŠTINA: Novi poslanici danas stižu u klupe
Foto: Marina Lopičić

NOV START

POČINJE SKUPŠTINA: Novi poslanici danas stižu u klupe

Politika -

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, na kojoj će novim poslanicima biti potvrđeni novi mandati, održava se danas!

Sednici će predsedavati najstarija poslanica - Smilja Tišma (91) sa liste SPS, a pomagaće joj četvoro najmlađih poslanika - iz Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), SPAS Aleksandra Šapića i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Zasedanje će se održati uz poštovanje svih mera u borbi protiv koronavirusa.

Prvi put u Skupštini

Novi saziv Skupštine biće umnogome drugačiji od dosadašnjeg, jer u poslaničkim klupama više neće biti skupštinskih veterana, poput poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) ili Demokratske stranke (DS), jer prvi nisu prešli cenzus, dok su drugi bojkotovali izbore.

I dok u zdanju na Trgu Nikole Pašića više nećemo viđati neka dobro poznata lica, u skupštinske klupe stižu novi ljudi kojima je ovo prvi put da su izabrani za poslanike. Među njima sa liste SNS su, kako je Kurir pisao, poznati violinista Jovan Kolundžija, zatim sin lidera PUPS Milana Krkobabića - Stefan Krkobabić, te voditelj Lav Grigorije Pajkić i udovica Olivera Ivanovića - Milena Popović. SPS će takođe imati nove ljude u parlamentu, a među njima su poznati advokat Toma Fila i čuveni fudbalski trener Ljubo Petrović.

foto: Marina Lopičić

SPAS je na nedavnim izborima prvi put odmerio snage na republičkom nivou, pa je tako i lideru tog pokreta Aleksandru Šapiću ovo prvi ulazak u parlament, a uz njega će biti i novinar Ratko Dmitrović, zatim nekadašnja poslanica radikala Marina Raguš...

Građani odlučili

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su građani Srbije odlučili kako će izgledati novi saziv Skupštine.

- Radikala tako nema jer nisu dobili dovoljno podrške, dok je Demokratska stranka kukavički pobegla sa izbora. Naprednjaci su dobili poverenje i nedvosmislenu većinu. Ubedljiva većina je i priznanje i obaveza. Mnogo više obaveza i odgovornost, nego priznanje - navodi on.

Mandati

SNS 188 SPS-JS 32 SPAS 11 SVM 9 SPP-DPM 4 Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina 3 SDA Sandžaka 3

Branislav Nedimović, SNS

Parlament je volja naroda

- Parlament je onakav kako ga je narod izabrao. On predstavlja volju naroda, a sve ostalo su želje koje mogu da se realizuju na izborima. Mi krećemo sa radom i u narednim nedeljama biće završene i sve ostale konstitutivne radnje, uključujući i sastav vlade.

Milutin Mrkonjić, SPS-JS

Mladost i iskustvo

- Vidim iz programa koji je pred nama da će buduća vlada morati da bude jaka i sastavljena od iskusnih, sposobnih ljudi. Istovremeno, parlament će očigledno imati više struktura kadrova, među kojima i dosta mladih, tako da on predstavlja kombinaciju iskustva i mladosti. Sve u svemu, ne sumnjam u to da će ovaj parlament imati odgovoran odnos, a socijalisti sa svojim jakim poslaničkim klubom će posebno dati doprinos.

Aleksandar Šapić, SPAS

Novi parlamentarni život

- Došao je i formalno taj dan kada će biti potvrđeni mandati novim poslanicima. Imaćemo drugačiji sastav parlamenta, ali uostalom, kao i posle svakih izbora, prosto je to tok kojim se sada ide. Svaki izbori nose nešto svoje, a ovi su doneli da nema radikala i demokrata, ali možda će ih nakon nekih sledećih izbora opet biti. Danas pak počinje nov parlamentarni život.

Muamer Zukorlić, SPP

Možda i ne bude opozicije

- Očekujem da sve protekne u najboljem redu, da se Skupština konstituiše, verifikuju mandati i sve ostalo što sledi po protokolu. Istina je da prvi put imamo ambijent u kome nemamo snažnu opoziciju u parlamentu, a da li će je uopšte i koliko biti, zavisi od mogućih dogovora u vladi, što možda već danas dobije inicijalne okvire.

Ivica Dačić, predsednik SPS

Parlament je najbolja škola politike

- Očekujem puno novih i mladih lica, parlament je najbolja škola politike. Ja sam ušao u skupštinu 1992 godine, tu sam vodio borbe i polemike, i tu iskoristio šansu koju mi je partija pružila. Zato i želim svima da iskoriste svoju šansu.

Foto/Source:Marina Lopičić/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track