LAŽNI EVROPEJCI: Lideri Saveza za Srbiju pljuju EU, a puna im usta evropskih vrednosti
Foto: Dado Đilas

Analiza Kurira

LAŽNI EVROPEJCI: Lideri Saveza za Srbiju pljuju EU, a puna im usta evropskih vrednosti

Politika -

Bojkot opozicija redovno zove Evropu u pomoć, a istovremeno je kritikuje, što dovodi u sumnju njihovu iskrenost kada je reč o opedeljenosti za EU

Lideri Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas i Vuk Jeremić godinama unazad kritikuju Evropsku uniju - te previše se meša u unutrašnje stvari (kako su govorili dok su bili na vlasti), te premalo se meša u unutrašnje stvari (kada traže pomoć da sruše režim), ali građanima Srbije uredno serviraju priču da se oni u stvari zalažu za evropske vrednosti.

Poslednji primer za to je saopštenje funkcionera Đilasove Stranke slobode i pravde, kojim su napali šefa Delegacije EU u Beogradu Sema Fabricija. Ovi političari su tako samo nastavili niz redovnog spočitavanja stvari EU i njenim zvaničnicima. Paradoks je da sve vreme pozivaju Uniju da se uključi u politička zbivanja u Srbiji.

KAKO JE GOVORIO DRAGAN ÐILAS

  • Dok je bio gradonačelnik Beograda, Ðilas je kazao da nas EU tretira kao najlošije đake u školi za EU, da nam stalno drži lekcije, a ponaša se nefer. Kazao je i da je EU nepravedna jer primenjuje nejednake aršine i diskriminiše Srbiju. Naveo je i da ne treba da zahvaljujemo EU što nas je oslobodila viza
  • Zbog raseljavanja romskih porodica Ðilas je dobio kritike EU, a gradonačelniku Larnea u Belgiji Ignasu de Berdemakeru, koji mu je uputio oštro pismo tim povodom, ponudio je da on sam zbrine neke romske porodice, a da će, u tom slučaju, Beograd organizovati prevoz (2012)
  • Optužio je EU da i ona snosi deo odgovornosti zbog toga što „ne postoje uslovi da bi do pravih izbora došlo“ (2020)

KAKO JE GOVORIO VUK JEREMIĆ

  • Kritikovao je, pored Zapada, i EU što su suviše „tihe u kritici“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a trebalo bi da budu glasniji (2019)
  • Deo EU kritikovao je Jeremića jer koristi „sve neprihvatljiviju retoriku“, a njegove izjave ocenili su kao „zloupotrebu EU za spoljnopolitičke potrebe“. Navedeno je i da Jeremić svojim nastupima stvara atmosferu u kojoj za neuspehe svoje vlade unapred pokušava da optuži EU (2008)
  • Kao ministar spoljnih poslova kritikovao je Jelka Kacina, tadašnjeg izvestioca EP, zbog njegovih komentara o napretku Srbije, kazavši da postoje neki i u zemlji i van granica koji ne žele Srbiju u EU (2010)

A koliko su Đilas i Jeremić lažni evropejci, možda najbolje ilustruje njihov potez da svojevremeno naprave Savez za Srbiju sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, koji se otvoreno protivi ulasku Srbije u Uniju. Takođe, koliko su prvirženi evropskim vrednostima, govori i činjenica da je idejni tvorac SZS Đilasov kum, politički partner i glavni savetnik Mlađan Đorđević, čovek poznat po bliskim vezama sa crkvenim i ruskim desničarskim krugovima.

Prema oceni političkog analitičara Jelene Vukoičić, ovakve haotične varijacije ne treba da čude jer sam Savez za Srbiju nikada nije imao konkretnu politiku. - Savez za Srbiju je okupljen oko ideje dolaska na vlast, oni nemaju konkretnu politiku. Stalno pozivaju zvaničnike EU da ih dovedu na vlast. E sad, stranci i da traže saveznike u opoziciji, ne bi ih tražili u Savezu za Srbiju jer su iskompromitovani, njihovo ponašanje je iracionalno i haotično. Ako hoćete da vas doživljavaju ozbiljno, morate da imate kredibilitet, a to nećete postići stalnim menjanjem politike. Tako vas niko ne shvata ozbiljno - dodaje Vukoičićeva.

Loši saveti Tadiću 2011.

Zbog Vuka i Mlađe izgubljena podrška EU

Jeremić je svoju antievropsku politiku pokazao i u vreme dok je bio šef diplomatije i neko u koga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić imao veliko poverenje. On je tako 2011. godine Tadića lošim savetima odveo nespremnog na sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posle čega su demokrate izgubile podršku EU. Tadićev savetnik je tada bio i Mlađan Đorđević.

Kurir / E.K.

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track