ISTRAŽITELJ IZ KRAGUJEVCA: Tomin sin platio tri miliona za špijuniranje?!
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

neobičan ugovor

ISTRAŽITELJ IZ KRAGUJEVCA: Tomin sin platio tri miliona za špijuniranje?!

Politika -

Ovaj šumadijski grad 27. jula ove godine, neposredno pre isteka mandata Radomira Nikolića, sklopio neobičan ugovor za „istražne usluge i usluge obezbeđenja“.

Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i odlazeći gradonačelnik Kragujevca, izgleda da je rešio da se pozabavi „istražiteljskim radnjama“. A koga će ili šta da istražuje, i to za skoro tri miliona dinara iz naših džepova, ostaje samo da se nagađa, jer Nikolić junior to nije pojasnio.

Ovaj potez još je čudniji s obzirom na to da Nikolić broji poslednje dane u glavnoj gradskoj fotelji!

U starom maniru

Grad Kragujevac je, naime, mesec pred istek Nikolićevog mandata potpisao ugovor s firmama iz Beograda i Kragujevca za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja. I to možda i ne bi bilo toliko čudno da u specifikaciji javne nabavke, koja je nedavno obelodanjena na portalu javnih nabavki, ne piše: „Istražne usluge i usluge obezbeđenja (osim usluga obezbeđenja prevozom u oklopljenim automobilima)“.

foto: Dokument, Privatna Arhiva

A Nikolićeve istražiteljske radnje, kako je navedeno u ugovoru potpisanom 27. jula ove godine, koštaće građane Srbije tačno 2.557.920 dinara bez PDV, odnosno oko tri miliona dinara!

foto: Dokument, Privatna Arhiva

Burazerske kombinacije

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, kaže da usluge obezbeđenja uglavnom služe za takozvane burazerske kombinacije, odnosno da se nabacuju prijateljima.

foto: Damir Dervišagić

- Takvim ugovorom Nikolić može da angažuje i lično obezbeđenje ili čak da unajmi svoje ljude za razne poslove - da mu pribavljaju neke informacije ili da za njega obavljaju slične poslove. To nekim funkcionerima služi i za potkusurivanje, ali i za uhlebljenje svojih ljudi - pa ako Nikolić nekog svog nije uspeo da zaposli, na taj način mu, makar na godinu dana, koliko traje ugovor, obezbeđuje posao i platu - objašnjava Ninić za Kurir. Dodaje i da nova gradska vlast i pravobranilaštvo mogu da obore ovakav ugovor, naročito ako procene da je bespotreban i štetan.

- S obzirom na to da je reč o Nikoliću, Tominom sinu, i ne može biti drugačije nego da je to štetno. Svi znaju za njegove burazerske kombinacije koje su dovele do tolike zaduženosti Kragujevca - kaže Ninić.

foto: Dragana Udovičić

Ućutao

Od Nikolića nismo dobili pojašnjenje koga će i kako da istražuje, kao i zašto je ova neobična nabavka ugovorena bukvalno pred istek njegovog mandata, jer do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive.

Ludilo mozga

EŠARPE, OGLEDALCA, CIPELE...

l Inače, Radomiru Nikoliću ovo nije prva besmislena i bespotrebna nabavka na račun poreskih obveznika, o čemu je Kurir i ranije pisao.

On je tako u januaru ove godine, iako je grad koji vodi u dugovima do guše, spiskao skoro 14 miliona dinara za rekonstrukciju jedne fontane i njene „svetlosne i vodene efekte u vidu lave, cveta i trube“!

Dve godine ranije počastio se sa tri nove limuzine, za koje je potrošio gotovo 4,5 miliona dinara, a široke ruke, doduše opet o našem trošku, bio je i prema svojim službenicima, kojima je nabavljao takozvane poklone pažnje - noževe, lupe, vinske setove, ešarpe, ogledalca...

Pre tri godine, 2017, sproveo je još čudniju javnu nabavku - kožne cipele za čak devet miliona dinara.

Kurir.rs/Ivana Popović/Foto: Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track