NE SKRNAVITE NAM DEČANE! Vučić: Hitno obustaviti radove u zoni svetinje!
Foto: Zorana Jevtić

PREDSEDNIK REAGOVAO

NE SKRNAVITE NAM DEČANE! Vučić: Hitno obustaviti radove u zoni svetinje!

Politika -

Srpski šef države reagovao je na upad albanskih izvođača radova u zaštićenu zonu na KiM i najavio da će u Briselu od zvaničnika EU i Prištine zatražiti da se odmah s tim prekine

Predsednik Aleksandar Vučić oštro je juče reagovao na upad albanskih putara u zaštićeni posed manastira Visoki Dečani u nameri da izvode radove na prostoru koji nije pod njihovom ingerencijom i zatražio njihovu hitnu obustavu!

Šef države je istakao da izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožavaju jednu od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, što je u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama i propisima koje je donela sama Priština. Upozorio je da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u ovoj zaštićenoj zoni.

Hrišćanska baština

- Zaštita srpske kulturne i verske baštine na KiM prioritet je naše državne politike i spremni smo da zajedno sa SPC formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine - rekao je Vučić i dodao da Srbija potez Prištine doživljava kao sredstvo pritiska na našu stranu i poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

Predsednik je podsetio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

- Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na KiM, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti - istakao je predsednik.

Prekršen zakon

foto: Zorana Jevtić

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da će izgradnja puta Dečani-Plav, koju je planirala albanska strana, naneti veliku štetu manastiru i da kosovske vlasti koriste svaku priliku da život njegovom bratstvu učine komplikovanijim i težim.

- Gradnja puta kroz zaštićenu zonu naneće veliku štetu manastiru iz 14. veka i Uneskovom spomeniku kulturne baštine. Pokazuje jedan vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini, koja je od neprocenjive vrednosti - upozorio je iguman Sava.

Aleksandar Vulin

Tražićemo objašnjenje od Kfora za patrole sa kosovskom policijom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je juče da će načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović zatražiti zvanično objašnjenje od Kfora povodom uspostavljanja zajedničkih patrola s policijom Kosova u blizini administrativne linije.

- Vojnički nemamo zamerke na Kfor, jedini problem imamo kada pokušava da smanji politički pritisak na sebe (povlađujući prištinskim institucijama) - rekao je Vulin.

On je dodao da je predlog Prištine da se uspostave jednovremene patrole od predstavnika sve tri strane "apsolutno neprihvatljive" i da će Srbija nastaviti da se "tvrdoglavo drži" Rezolucije SB UN 1244.

Foto/Source:Zorana Jevtić/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track