IGUMAN DEČANA NAŠAO REŠENJE: Predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi omogućila nesmetanu gradnju puta (FOTO)
Foto: Profimedia, Printsktin

ideja podržana još 2014.

IGUMAN DEČANA NAŠAO REŠENJE: Predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi omogućila nesmetanu gradnju puta (FOTO)

Politika -

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

Iguman je na svom Fejsbuk nalogu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

Janjić je naveo da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

- Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav.

Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine, istakao je Janjić.

On je ukazao da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

foto: Kurir

"Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica", napisao je iguman Dečana.

Janjić je takođe ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

USKORO REALIZACIJA VUČIĆEVE IDEJE: Formira se specijalni tim za zaštitu SVETINJA!

foto: Profimedia, Marina Lopičić

U narednim danima Vlada Srbije bi trebalo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu svetinja.

Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobila je i veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Više o tome KLIKOM OVDE.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track