BAHATI VANJA: Ministar Udovičić spiskao 12,8 miliona za putovanja, avio-karte, reklamiranje...
Foto: Damir Dervišagić

grabi poslednje dane mandata

BAHATI VANJA: Ministar Udovičić spiskao 12,8 miliona za putovanja, avio-karte, reklamiranje...

Politika -

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić očigledno ne gubi vreme, već koristi svaki minut svoje ministarske funkcije da svojim potpisom i pečatom aminuje višemilionske javne nabavke. A one su, makar one poslednje, sprovedene bukvalno pred kraj mandata, kao da je otvorio turističku agenciju!

Udovičić je tako ugrabio priliku da ugovori ni približno urgentne poslove: održavanje sajta i promociju, ali i organizovanje putovanja u zemlji i inostranstvu, i to usred epidemije koronavirusa!

Samo za tri ugovora Udovičić je platio ukupno 10.729.999 dinara, i to bez PDV. Računajući PDV od 20 odsto, iznos stiže čak do 12.875.998 iz državne kase!

foto: Dokument

Nije štediša

Naime, Ministarstvo omladine i sporta, koje vodi Udovičić, za „usluge posredovanja prilikom kupovine avionskih i drugih karata i rezervacije smeštaja za službena putovanja u zemlji i inostranstvu“ platilo je 6.416.666 dinara, odnosno 7.699.999 dinara s PDV. Besmisao ovog astronomskog troška je još veći ako se uzme u obzir podatak da se javna nabavka sprovodi u tzv. tehničkoj vladi, a ugovor se potpisuje 5. avgusta, u jeku epidemije koronavirusa, kada su putovanja u najvećoj meri onemogućena jer su granice u većini stranih država zatvorene.

foto: Dokument

Udovičić je bio široke ruke i kada je 13. jula odobrio i potpisao ugovor vredan 3.333.333 dinara, odnosno 3.999.999 sa PDV, za usluge „organizovanje događaja i sprovođenje aktivnosti u okviru bilateralne i multilateralne međunarodne saradnje“.

foto: Dokument

Treći ugovor je potpisan pre samo dve nedelje, 5. avgusta, i odnosi se na redizajniranje, unapređenje i održavanje sajta, za šta je plaćeno 980.000 dinara, odnosno 1.176.000 s PDV.

Besmisleni troškovi

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže za Kurir da svaki ministar mora da zna da su putovanja u inostranstvo ove godine redukovana i da ne može u tzv. tehničkom mandatu ugovarati i praviti „besmislene troškove na teret budžeta države“.

foto: Damir Dervišagić

- Mnogo je afera i zloupotreba koje su u tom ministarstvu obeležile Udovičićev mandat, tako da ovo nije ništa novo i ništa čudno. Zabrinjava to što Udovičić poslednje dane na ministarskoj funkciji koristi za nove kombinacije, umesto da predloži Vladi da se taj novac prioritetno preusmeri u zdravstvo. Evidentno je i tužno videti da jedan sportista nema izraženu svest o racionalizaciji troškova u vreme globalne pandemije koja pogađa i Srbiju. Ako podstiče putovanja, to znači da se sprda sa sopstvenom državom - zaključuje Ninić.

Iz Ministarstva omladine i sporta navode da se javne nabavke raspisuju na godinu dana i da je to tako u svim ministarstvima.

- Sve konkretne nabavke raspisane su u cilju nesmetanog rada i funkcionisanja ministarstva i nijedna nije u vezi s potrebama konkretnog ministra. Neophodno je obezbediti sredstva za učešće njihovih predstavnika u svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim aktivnostima, a naročito za vreme globalne pandemije - navode iz ministarstva.

AFERE VANJE UDOVIČIĆA

  • Afera „Univerzijada“ datira još iz 2017. godine, u njoj su glavni akteri Udovičić i njegov saradnik Siniša Jasnić
  • Ministarstvo omladine i sporta je dospelo u javnost i kad su zaposleni za godinu dana potrošili 254.000 dinara preko limita, za korišćenje mobilnih telefona. Na ovo je ukazala Državna revizorska institucija
  • Afera „mobing“ - nekoliko zaposlenih u Ministarstvu podnelo je 2015. tužbu Višem sudu protiv Vanje Udovičića zbog neprikladnog ponašanja prema njima

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track