PRLJAVI POSLOVI! Raskrinkavamo tajne transakcije - OVO JE DOKAZ da su Đilas i Šolak u interesno-poslovnim vezama!
Foto: Shutterstock, Beta/Emil Vaš, Printscreen

Ovo su hteli da spreče da objavimo

PRLJAVI POSLOVI! Raskrinkavamo tajne transakcije - OVO JE DOKAZ da su Đilas i Šolak u interesno-poslovnim vezama!

Politika -

Prodaja Đilasove Dajrekt medije i zgrade Multikoma Junajted grupi pokazuje da političko-poslovno savezništvo Dragana Đilasa i Dragana Šolaka ne samo da nesumnjivo postoji već i da je teško na desetine miliona evra l Krajnji vlasnik kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, s kojih je novac uplaćen Dajrekt mediji,kao i samo poreklo novca i dalje nisu poznati javnosti

Poslovna saradnja predsednika Junajted grupe Dragana Šolaka i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa strogo je čuvana tajna zbog toga što je ovaj dvojac razvio čitavu šemu malverzacija po kojoj godinama zgrće milione. Kurir otkriva nove detalje njihovog biznisa i raskrinkava skrivene poslove Šolaka i Đilasa i pokazuje da njihovo političko-poslovno savezništvo ne samo da nesumnjivo postoji već i da je teško na desetine miliona evra. Šolak i Đilas su na sve načine vršili jak pritisak na Kurir u nameri da nas spreče da objavimo da su njih dvojica u poslovno-interesnom odnosu. Uprkos posebno snažnim udarima medijskog krila njihovog poslovno-interesnog lobija, Kurir će nastaviti da raskrinkava biznis-kombinacije Šolaka i Đilasa, uz obećanje da će još hrabrije nastaviti istraživanje o svim njihovim prljavim poslovima.

Prodaja Dajrekt medije, bivše Đilasove firme koja je preko neverovatnih papiroloških vratolomija završila u rukama Šolakove Junajted medije, može poslužiti kao ogledni primer kako ova dvojica biznismena dolaze do sve većeg bogatstva. Kada se namerno zakomplikovani mehanizam kupovine i prodaje rastavi na delove i očisti od lažnih šrafova, dobija se jasna slika da je Šolak još 2014. kupio Dajrekt mediju od Đilasove Multikom grupe.

Bugarski paravan

Kao paravan za ovu kupovinu poslužio je kontroverzni bugarski biznismen Kresimir Gergov, koji je bio formalni kupac Dajrekt medije. A zapravo je firma već tada bila u rukama Šolaka, tj. njegovog glavnog operativca Dragane Kostić (Dragane Jovanović Džaril). Njena veza sa Šolakom vidljiva je u Diplomatic golf klubu, u kojem je bila pravni zastupnik, baš kao i Gordana Šolak, supruga pomenutog biznismena. Takođe, Dragana Kostić sedi u Upravnom odboru Golf kluba Beograd, u kojem je pravni zastupnik Dragan Šolak, a sekretar njegova žena.

Dragana Kostić sedi u Upravnom odboru Golf kluba Beograd, u kojem je pravni zastupnik Dragan Šolak, a sekretar njegova žena

Uloga Dragane Kostić u kupovini Dajrekt medije je krucijalna. Ona je kao član „Sierra investment group“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva pozajmila oko 9,5 miliona evra firmi „Stichting administratiekantoor ceemedia“, u kojoj je Gergov bio direktor, i to za kupovinu udela u Multikom grupi, a interesantno je da je ta suma istog dana prebačena na račun Multikoma.

Isto je učinio i izvesni Volfram Andreas Kuoni, advokat iz Švajcarske, koji je preko „Kuoni rechtsanwalte“, jednoj od njegovih 13 firmi registrovanih u Luksemburgu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu, uplatio oko 8,2 miliona evra firmi „Stichting administratiekantoor ceemedia“ za kupovinu udela u Multikomu. Da je, poput Dragane Kostić, i Kuoni nesumnjivo Šolakov čovek, pokazuje i podatak da je on član UO „United media network AG“ iz Švajcarske.

Indikativno je da pomenute dve pozajmice (jedna od oko 9,5 miliona i druga od oko 8,2 miliona evra) odgovaraju sumi od oko 17,7 miliona evra, za koliko je kupljena Dajrekt medija, prema pisanju srpskih medija. Sva ova uporna skrivanja pravih kupaca i pravih prodavaca nameću mnoga pitanja. Jedno je, na primer, da li je ova suma koju je Đilas dobio za Dajrekt mediju sav novac koji je primio, a drugo bi bilo koja je prava vrednost te firme u vreme ove prodaje.

foto: Shutterstock, Beta/Emil Vaš, Printscreen

Skrivanje u ofšoru

U julu 2015. Gergov je vlasništvo u Dajrekt mediji besplatno prebacio na firmu „Ascanius Netherlands B. V.“, čiji su vlasnici bili skriveni iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija - Holandiji, Luksemburgu, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Samoi, Hongkongu. Poslednja u nizu kompanija bila je „Hoche Partners Private Equity Investors Sarl“ iz Luksemburga, koja je početkom 2014. preregistrovana na Britanska Devičanska Ostrva. Inače, interesantno je da krajnji vlasnik kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, s kojih je novac uplaćen Dajrekt mediji, kao i samo poreklo novca i dalje nisu poznati javnosti.

Advokat Volfram Andreas Kuoni bio je ključni akter u još jednoj tajnoj finansijskoj transakciji između Šolaka i Đilasa. Reč je o kupovini zgrade koja je bila u vlasništvu Đilasove Multikom grupe. Šolak je došao u posed zgrade u Antifašističke borbe 31. oktobra 2017, dakle, pre nego što je zvanično kupio Dajrekt mediju. Za nju je dao oko 4,5 miliona evra, a ta zgrada je kupljena preko Dojče banke. Formalni kupac bilo je preduzeće „Techill Plaza“, koje je povezano sa „Dansav investmentsom“ iz Švajcarske, u čijoj upravi sedi advokat Kuoni. „Techhill Plaza“ d.o.o. osnovana je 2012. godine i bila je registrovana na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB (Bulevar Peka Dapčevića 19 u Beogradu).

Marko Matić Đilas nije dao dokaz o plaćenom porezu

Istraživački novinar Marko Matić podseća na činjenicu u vezi s prodajom Dajrekt medije da Đilas nikada nije pružio dokaz na šta je platio porez i koliko je on iznosio.

- Brojni dokazi koji potvrđuju sumnje da su Đilas i Šolak nekoliko godina skrivali tragove kupoprodaje firme Dajrekt medija ukazuju da su se iza te transakcije krili neki motivi koji su s one strane zakona. Već sama okolnost da je Đilas svoju firmu prodao skrivenom vlasniku iz poreskog raja, a da je kompanija na kraju završila u rukama Dragana Šolaka, jasno pokazuje na skrivene poslovne veze dvojice tajkuna, ali i zaobilaženje poreskih propisa države Srbije. Iako Đilas tvrdi da je platio porez državi Srbiji, on nikada nije pokazao dokument iz koga bi se videlo na šta je i koliki porez platio - napominje Matić.

Rekordna zaduženost Junajted grupe Dug od tri milijarde evra

Kurir je u svom opširnom istraživanju koje je nedavno objavljeno otkrio koji su razlozi kontinuiranih napada medija u vlasništvu Junajted grupe na Telekom i konstantnog negativnog izveštavanja o ovoj kompaniji. Junajted grupa, kako smo otkrili, zabeležila je početkom godine rekordnu zaduženost od tri milijarde evra, a prošle godine gubitak od 60 miliona evra.

Novi udar Đilasa i Šolaka na Kurir Hoće da nas zaustave, ali nastavićemo da ih raskrinkavamo

Dragan Đilas i Dragan Šolak, preko Đilasove potpredsednice Marinike Tepić, ponovo su udarili na Kurir. Tepićeva, kao deo političkog krila poslovno-interesnog lobija na čijem su čelu Đilas i predsednik Junajted grupe, napada našu redakciju s namerom da nas zaplaši i izvrši pritisak da prestanemo da pišemo o svim mutnim poslovima pomenutog lobija. Sve što Tepićeva radi u poslednje vreme je, kako se čini, isključivo u korist tog poslovno-interesnog lobija.

Međutim, naša poruka je jasna - nismo se uplašili i nećemo prestati da pišemo o svim vašim mutnim poslovima. Ovakvi napadi samo će nas dodatno motivisati da nastavimo sa istraživanjem afera, otkrivanjem i objavljivanjem istine. Nastavićemo sa još većim žarom da raskrinkavamo sve vaše kombinacije i pozadinu napada na Kurir, ali i na Telekom, koji je, kao jaka domaća kompanija, na tržištu direktan konkurent Junajted grupi.

RTS saopštio Žeželj prihvatio, Šolak odbio da dođe na RTS

Predsednik kompanije Mondo ink. Igor Žeželj prihvatio je da gostuje u emisiji „Oko“ na RTS, dok je predsednik Junajted grupe Dragan Šolak isti takav poziv odbio, saopštio je RTS.

- U cilju da se javnosti predoči kakva je stvarna situacija u oblasti proizvodnje medijskih sadržaja, RTS je pozvao vodeće ljude dve najveće kuće koje se tim poslom bave. Razlog za ovaj razgovor su sve češći istupi političara vlasti i opozicije koji iznose različite optužbe vezane za ovo poslovanje, što stvara utisak u javnosti da u Srbiji postoji sukob proizvođača i distributera medijskih sadržaja koji nije u interesu građana - navodi RTS.

Žeželj je rekao da je prihvatio poziv da razgovara o pomenutoj temi iako, kako kaže, retko nastupa u medijima.

- Verujem da bi razmena stavova i ideja sa gospodinom Šolakom doprinela razumevanju šire slike i trendova razvoja medijskog tržišta Srbije i regiona - izjavio je Žeželj.

Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track