MIODRAG LINTA: Licemerno prisustvo zvaničnika Hrvatske na komemoraciji srpskim civilima u Gruborima
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Saveza Srba iz regiona

MIODRAG LINTA: Licemerno prisustvo zvaničnika Hrvatske na komemoraciji srpskim civilima u Gruborima

Politika -

BEOGRAD, 25. avgusta 2020. (Beta) - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas licemernim prisustvo zvaničnika Hrvatske na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u zaseoku Grubori kod Knina.

Kako se navodi u saopštenju, Linta je naveo da je prisustvo ;predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, dvojice potpredsednika Vlade Hrvatske Tome Medveda iz HDZ-a i Borisa Miloševića iz SDSS-a i predsednika SDSS-a Milorada Pupovca na toj komemoraciji licemerno, kao i prisustvo svakoga ko je proslavljao akciju "Oluja".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Dario Grzelj

"Svako ko u Кninu 5. avgusta proslavlja proterivanje i ubijanje Srba i ko smatra i priznaje da je 'Oluja' bila oslobodilačka, legitimna i pravedna vojna akcija taj nema nikakvo moralno pravo da dodje u Grubore ili bilo koje drugo mesto u Hrvatskoj na kome su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocenio da "nije moguće" istovremeno proslavljati zločinačku akciju "Oluja" i odavati počast stradalim Srbima.

Dodao je da je interes Hrvatske bio da politički predstavnici Srba priznaju "Oluju" i da se sistematsko uništavanje krajiških Srba svede na nekoliko desetina ubijenih srpskih civila i da se kaže da su u pitanju izolovani incidenti.

"Dobro je poznato da je u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, po hrvatskoj tužbi i srpskoj protivtužbi, iz 2015. godine jasno rečeno da je tokom i posle 'Oluje' izvršen masovan zločin nad Srbima i da se ne može govoriti o zakonitoj akciji", naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, nije moguće govoriti o bilo kakvoj pravoj normalizaciji odnosa sa zvaničnim Zagrebom, dok god se Hrvatska ne suoči sa svojom "ustaškom i zločinačkom prošlošću", dok ne prihvati istinu i dok se ne okrene budućnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić, Printsceen You Tube

Kako je naveo, to između ostalog znači da Hrvatska odbaci "lažni mit o srpskoj agresiji" i prihvati da je režim Franje Tuđmana glavni krivac za rat, kao i da prestane da slavi zločinačku akciju "Oluja" i druge zločinačke akcije.

Linta je ocenio da je za normalizaciju odnosa potrebno da Hrvatska kazni vojne komandante, na čelu sa Antom Gotovinom, za masovne zločine nad Srbima, da reši pitanje nestalih Srba, vrati imovinska i druga prava proteranim Srbima i prestane sa hapšenjima i sudjenjima pripadnicima Vojske i policije RSK na osnovu lažnih dokaza.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track