Lekarima plata na normu od oktobra

Ministarka zdravlja

Lekarima plata na normu od oktobra

Politika -
Onaj ko radi prosečno imaće sto posto platu.Onaj ko radi malo iznad proseka (to će se odnositi na lekare, medicinske sestre i tehničare) imaće nešto više, kaže Slavica Đukić Dejanović

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će kapitacija, odnosno, plaćanje lekara po pacijentu, početi od 1. oktobra. Kapitacija je nešto što postoji u svim zemljama.

Cilj kapitacije je da pacijent ima što kvalitetniju uslugu i da zdravstveni radnici zaista rade svoj posao u svoje radno vreme. Mi ćemo za početak krenuti sa primenom te formule o kapitaciji od 1. oktobra i cilj će biti da se u jednoj ustanovi ustanovi prosek rada. Onaj ko radi prosečno imaće sto posto platu.Onaj ko radi malo iznad proseka (to će se odnositi na lekare, medicinske sestre i tehničare) imaće nešto više... Smisao je da se motiviše što veći broj zdravstvenih radnika u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti da radi svoj posao u intresu pacijenta, kazala je ministarka zdravlja.

Prema njenim rečima, procenat tog varijabilnog dela je 10 odsto. "Mislim da je kapitacija dobra i sistem nagrađivanja treba da bude različit i za one koji rade u sekundarnoj i tercijalnoj zdravstvenoj zaštiti zbog toga što nismo svi isti, pa ni u svom odnosu prema poslu koji imamo. To se mora i treba razlikovati. Taj procenat varijabilnog dela je u Crnoj Gori 50 odsto, u Sloveniji 100 posto ili obrnuto tako da mi nismo odmah hteli da krenemo sa tim, ali je potrebno da kapitacija postane naša realnost" , kazala je ministarka zdravlja.

Đukić Dejanović je rekla da 85 odsto građana Srbije svoj problem treba da reši u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je kod nas "svedena na šalter za upute specijalisti". "Mislim da ako to u narednom periodu budemo uspeli da uradimo da ćemo napraviti velike uštede za one koji boluju od teških bolesti", kazala je ona i dodala da su i pacijenti i lekari nezadovoljni zdravstvenom zaštitom građana Srbije i da je njen cilj kao ministra da se to popravi.

Ministarka zdravlja najavila je i da će se na tržištu uskoro pojaviti lekovi kojih nije bilo godinu dana i da neće poskupeti. "Neće biti povećanja cena. Povećanja će biti onda kada vlada donese odluku o korekciji kursa. Lekovi će biti iste cene, kao i pre godinu dana. Možemo očekivati da će se ti lekovi koji su zaista potrebni našim građanima pojaviti. Cenu će diktirati kurs", kazala je ona. Prema njenim rečima, zbog toga što nisu bile formirane cene u apotekama godinu dana nije bilo 521 leka, među kojima su i Lasiks i Brufen. "I mi smo svedoci činjenice da naši ljudi u okolnim zemljama kupuju te lekove. Apsurd Brufen koji proizvodi Galenika kupuje se u BiH. To ne možemo dozvoliti. I naravno jedan od prvih poteza koji sam učinila je da se prosto da se odredi cena leka. Prosek postoji. Uzima se cena tri zemlje regiona. To su u našem slučaju Italija, Slovenija i Hrvatska. Tako se određuje srednja vrednost", rekla je Đukić Dejanović. Ona je rekla da će taj problem uskoro biti rešen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja