Najnovije vesti

VUČIĆ O VAŽNOSTI POTPISANOG SPORAZUMA: Mali Šengen i dolazak korporacije DFC značajni za srpsku privredu
Foto: Screenshot Pink tv

bitno za kreditni rejting

VUČIĆ O VAŽNOSTI POTPISANOG SPORAZUMA: Mali Šengen i dolazak korporacije DFC značajni za srpsku privredu

Politika

Dolazak američke razvojne korporacije DFC, koji je dogovoren sporazumom potpisanom u Beloj kući u Vašingtonu, značajan je za kreditni rejting i dalji razvoj srpske privrede kroz nove investicije, podvukao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

DFC dolazi samo u Srbiju na Balkanu, istakao je Vučić.

On se, u intervjuu TV Pink, osvrnuo na treću tačku sporazuma, ukazujući da u tom delu sporazuma, uz izgradnju autoputa od Beograda do Prištine, železničke veze, preko pružanja finansijske podrške malim I srednjim preduzećima, stoji da će DFC "imati puno prisustvo u Srbiji".

- Niko drugi na Zapadnom Balkanu to nema. Juče smo imali razgovor sa DFC- om, koji vodi Adam Bauer veoma blizak predsedniku Donaldu Trampu, Džaredu Kušneru. DFC je jedan od načina kako svoj novac koriste kao neku vrstu meke američke moći i za podršku zemljama sa kojima sarađuju. Pomoći će daljem pozitivnom izgledu kreditnog rejtinga naše zemlje - rekao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija u dve agencije već na stepenik od nivoa najvažnijih zemalja EU kada je u pitanju kreditni rejting.

Dolazak DFC, prema njegovim rečima, pomoći će da mnogi ljudi ne ostanu bez posla, jer će moći dodatno da pomognu opstanku i napretku srpskih privrednika, a podstaći će i dolazak investitora u našu zemlju.

Vučić je izrazio zahvalnost ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriu, za kojeg je kazao da je uvek apsolutno fer i podržavao Sbriju na svakom mestu, te je zahvalio I predsedniku SAD, njegovom timu, izražavajući nadu da ćemo moći nastaviti saradnju.

Posebno je istakao I značaj dogovora oko priključenja Kosova "mini Šengenu", podsetivši da je danas srpska privreda ispred svih, I da svako otvaranje I uklanjanje prepreka znači mnogo za sve zemlje koje učestvuju u tome, a doprineće ponajviše srpskoj privredi.

- Uklanjanje barijera značiće smanjenje za sedam odsto operativnih troškova. Oni, prema nekim procenama, iznose oko 3,5 milijardi evra na nivou svih, a za Srbiju otpada 1,5 milijardi evra minimalno - objasnio je on.

Vučić je rekao da će taj novac moći biti korišćen za finansiranje drugih važnih projekata u zemlji.

Izrazio je žaljenje, što se kod nas, kaže, sve svede na ili stvari koje su emocionalno značajne, ili na politički značajne, što je, kaže, naravno važno, ili na treću stvar, a to je kako ćemo da primetimo da nešto nije dobro kako bi kukali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...