HOTI TVRDI: Tramp me posle potpisivanja sporazuma odveo u sobu i rekao OVO
Foto: AP/Evan Vucci

ZADOVOLJAN

HOTI TVRDI: Tramp me posle potpisivanja sporazuma odveo u sobu i rekao OVO

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je večeras da sporazum potpisan u Vašingtonu ne ruši teritorijalni integritet Kosova i da su SAD garant.

"Na sporazum treba gledati kao na korak ka postizanju konačnog sporazuma. Integritet i suverenitet nisu narušeni," istakao je Hoti za kosovski javni servis RTK.

Dodao je, međutim, da zahtev prištinske delegacije za uzajamno priznavanje ostaje.

"Naš stalni zahtev na svakom sastanku jeste da dijalog zatvorimo priznanjem. Trampova administracija tražila je ekonomske dogovore. Trampova posvećenost tom cilju ne može postati jasnija, kada me je odmah nakon sporazuma, 20 minuta kasnije, odveo u kancelariju i potvrdio priznanje koje smo dobili od Izraela", poručio je Hoti.

Kako prenosi Kosovo onlajn, kosovski premijer je takođe najavio da je u Vašingtonu razgovarao sa Gabrijelom di Belom, šefom misije koja pokriva Prištinu u Međunarodnom monetarnom fondu (MFF), što je opisao kao veoma značajno.

Prema njegovim rečima, za dve nedelje ministar finansija Hikmete Bajrami će posetiti MMF i Svetsku banku u Vašingtonu kako bi razgovarali o podršci Prištini ove dve važne finansijske institucije.

"Orijentacija vlade je pokretanje programa saradnje sa MMF-om radi nadgledanja reforme i unapređenja penzijskih i socijalnih davanja, kao i boljeg upravljanja javnim dugom," istakao je Hoti.

Kako je naveo, taj program sa MMF-om osigurava kredibilitet makro-fiskalnog upravljanja kosovske vlade javnim rashodima u međunarodnim okvirima.

"Program omogućava podršku za obezbeđivanje finansiranja od Svetske banke, EBRD-a, EIB-a i drugih finansijskih institucija za infrastrukturne, energetske projekte i u vodama koje su deo vladinog razvojnog programa i ekonomskog oporavka," poručio je Hoti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja