Janković: Građani da ne trpe posledice loših propisa

Zaštitnik Građana

Janković: Građani da ne trpe posledice loših propisa

Politika -
Krećemo dosta velikim korakom da radnici koji uredno izvršavaju svoju radnu obavezu ne trpe posledice što poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstvno i penzijsko osiguranje fondu, a država sedi skrštenih ruku, kazao je Janković

BEOGRAD - Zaštinik građana Saša Janković, koji je konsenzusom u parlametu izabran za drugi mandat, najavio je da će mu jedan od važnijih zadataka biti da se prekine praksa da građani koji uredno izvršavaju svoje radne obaveze trpe posledice zbog neuplaćenih poreza i doprinosa na socijalno i penzijsko osiguranje.

Janković je rekao da se posao ombudsmana u Srbije razlikuje od posla njegovih kolega u svetu, jer oni kontrolišu da li administracija poštije zakone i propise, a u Srbiji postoji niz zakona koji po definiciji smanjuju mogućonst da građani ostvare svoja prava.

"Zakonima i ustaljenom praksom u Srbiji se dešava da građani trpe posledice zbog nepravilnog rada administracije i to mora da se promeni. Krećemo dosta velikim korakom da radnici koji uredno izvršavaju svoju radnu obavezu ne trpe posledice što poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstvno i penzijsko osiguranje fondu, a država sedi skrštenih ruku", kazao je Janković.

On je dodao da će svoj izbor za drugi mandat opravdati ako se takve stvari promene i time pomogne državi da bude odgovorna, a ne da odgovornost samo traži od građana.

Govoreći o konsenzusu u parlamentu kojim je izabran na funkciju, Janković je istakao da će oni koji su "dobili izliv vlasti u mozak" od sada drugačije posmatrati ombudsmana iza koga stoje sve parlamentarne stranke.

On, međutim, ne očekuje da će tokom petogodišnjeg mandata ombudsmana uvek biti tako.

"Podrška na početku je jako dobra, ali u toku rada sigurno će se pojaviti niz pitanja u kojima ćemo se ja kao zaštitnik građana čiji je posao da kritički sagledava rad organa vlasti i vlada ili parlament razmimoilaziti, ali to nije ništa loše", rekao je Janković koji smatra da je situacija u poštovanju prava građana u poslednih pet godina promenjena, ali nedovoljno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track