ONLAJN KONFERENCIJA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Odnosi Srbije i SAD prijateljski i saveznički
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra

ONLAJN KONFERENCIJA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Odnosi Srbije i SAD prijateljski i saveznički

Politika -

BEOGRAD, 11. septembra (Tanjug) - U Domu Narodne skupštine, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD i Instituta za nacionalnu međunarodnu bezbednost (INIS) održana je druga Međunarodna naučna onlajn konferencija

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su konferenciju otvorili narodni poslanik Dragan Šormaz i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Šormaz je istakao da ni globalna pandemija nije uspela da spreči održavanje konferencije, putem video linka.

On se osvrnuo na diplomatske odnose dve zemlje koji traju skoro 140 godina, a dodatno ojačanim prošlonedeljnim susretom predsednika dve zemlje.

Istakao je na važnost sagledavanja istorijskih veza između Srbije i SAD kroz savezništva u prošlosti tokom Prvog i Drugog svetskog rata, koje su se ogledale kroz zajedničke vrednosti i udruženost za borbu i očuvanje načela slobode.

Ukazao je na činjenicu da je poslednjih godina vidno intenzivirana sveukupna bilateralna saradnja, naročito na političkom i ekonomskom nivou, te da je siguran da će ovakav angažman doprineti i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Trifunović je podsetio na prijateljske i savezničke odnose Srbije i SAD.

Tokom sastanka govorilo se na temu srpsko-američkih odnosa, potpisanom Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, međunarodnoj bezbednosti, borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

U radnom delu Konferencije učesnici su razmenili iskustva i stavove o srpsko-američkim odnosima iz oblasti bezbednosti, obrazovne i naučne saradnje, otvaranju kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu, kao i o značaju američkih investicija i donacija Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali i narodni poslanici Zoran Dragišić, Predrag Rajić, Ilija Životić, Lav Pajkić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Takođe, učestvovali su politički savetnik i vršilac dužnosti predsednika DCM-a, Misije SAD u Srbiji Majkl Keler, general Nacionalne garde Ohaja Džon Haris Džunior, kao i relevantni stručnjaci iz oblasti bezbednosti, političkih veza i nauke.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track