Vulin: Vlahoviću je mesto u zatvoru!

PRED SUD

Vulin: Vlahoviću je mesto u zatvoru!

Politika -
Svi se slažu da je privatizacija bila pljačkaška. Ispitujemo sve sporne slučajeve, a Vlahović zbog kršenja Ustava mora da odgovara, rekao je u intervjuu za Kurir šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Pred sud.Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže da će se kao šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju zalagati za očuvanje južne srpske pokrajine, ali i posvetiti pitanjima kriminalne privatizacije i spornog bogaćenja tajkuna. Kao odgovornog za „pljačkaške privatizacije“ on je označio bivšeg ministra privrede i privatizacije Aleksandra Vlahovića, koji, prema njegovoj oceni, treba da ide u zatvor.- EU je tražila od Srbije da preispita 24 sporne privatizacije. To se, koliko znam, već radi. Potrebno je poveriti i ostale privatizacije. Sve stranke u kampanji, čak i one koje su sad u opoziciji, rekle su da je privatizacija bila pljačkaška. Nemam dilemu o tome da se svačije bogatstvo nastalo tokom privatizacije mora proveriti.♦ Vlahovića vidite kao glavnog krivca za sporne privatizacije. Na čemu se baziraju te teške optužbe?- Ne kao glavnog krivca, već kao čoveka koji je doneo neustavnu uredbu po kojoj je društvena svojina postala državna. On je to potpisao, iako je u to vreme u Ustavu pisalo da su svi oblici svojine ravnopravni, pa i društvena.♦ Da li verujete da Vlahović treba da ide u zatvor?- Očekujem od Ustavnog suda da se izjasni po tom pitanju i da u skladu s tim odluči o sankcijama. Da li će iko u ovoj zemlji odgovarati za kršenje Ustava? Aleksandar Vlahović je takvim zakonom o privatizaciji prekršio Ustav, jer je nasilno ukinuo društvenu svojinu i ljudima koji su tu imovinu stvarali oduzeo 40 godina života.♦ I zato treba da ide u zatvor?- Kakve sankcije za kršenje Ustava su predviđene, takve neka i budu. Apsolutno smatram da za to mora odgovarati. Nisam tužilac, nisam sudija, ali smatram da se za kršenje Ustava mora odgovarati.♦ Koji tajkuni i političari takođe moraju da odgovaraju za tu pljačku?- Svi političari koji su bili na vlasti moraju da javnosti polože račun o tome šta su radili. Isto važi i za nas.♦ Koga, konkretno, imate na umu?- Neću vam davati imena, odmah da vam kažem. Dovoljno je - Vlahović.♦ Kako sada sarađujete s premijerom Ivicom Dačićem, pošto su vam se politički putevi u jednom trenutku bili razišli?- Mi smo bili vrlo precizni kada smo rekli da je ovo vlada nacionalnog spasa. Naravno da u vladi koja je tako koncipirana svi dobro sarađuju. DS je u opoziciji i konačno više nema mogućnosti da završi privatizaciju i tako nastavi da bogati sebe i svoje članove.

Aleksandar Vlahović
Aleksandar Vlahović

Paralelne institucije treba ukinuti♦ Člana Komiteta EP za spoljne poslove Đerđe Šefline poručio je da će Srbija morati da prihvati da je Kosovo nezavisna država.- Nadam se da će se prvo obratiti članicama EU - Kipru, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji i Grčkoj - koje, kao i mi, smatraju da Kosovo nije nezavisno. Pre nego počnu nama da dele lekcije šta da radimo, neka se dogovore između sebe.♦ Kako ćete da odgovorite na zahtev za gašenje paralelnih institucija na severu pokrajine?- Pridružujem se tim zahtevima. Institucije koje je formirala i finansirala vlada u Prištini su paralelne i zaista smatram da je neophodno ugasiti ih.♦ A na zahtev za otvaranje kancelarije vlade Kosova u Beogradu?- Nismo dobili takav zahtev. I ne može takvu kancelariju otvoriti neko ko u pravnom smislu ne postoji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track