Najnovije vesti

AKO POBEDI NA IZBORIMA, DOLAZI U SRBIJU! Evo kada bi Tramp trebalo da nas poseti, Beograd broj 1 na Balkanskoj turneji
Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

PROTOKOL VEĆ ISPLANIRAN

AKO POBEDI NA IZBORIMA, DOLAZI U SRBIJU! Evo kada bi Tramp trebalo da nas poseti, Beograd broj 1 na Balkanskoj turneji

Politika

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp mogao bi već krajem ove godine da poseti Srbiju! Prema tvrdnjama odlično obaveštenih diplomatskih izvora, Tramp sa najbližim saradnicima ozbiljno razmatra mogućnost da u slučaju pobede na predsedničkim izborima u SAD 3. novembra svoj drugi mandat u diplomatskom smislu započne "balkanskom turnejom", u okviru koje bi posetio i Srbiju!

Kako tvrde upućeni, Trampov protokol već je isplanirao i neke detalje "balkanske turneje". U okviru nje, prva destinacija bila bi Beograd, i to iz više razloga.

"Pre svega, jedna od presudnih činjenica u donošenju odluke o planiranju 'balkanske turneje' bilo je istraživanje IRI-ja (Međunarodni republikanski institut, prim. aut.), u kome se navodi da će čak 89 odsto Srba u SAD glasati za Trampa. Takođe, predsednika Amerike oduševljavaju i tvrdnje koje je dobio iz više izvora da je on u Srbiji danas popularniji nego u svim ostalim evropskim zemljama. U prilog tome govori i najava dolaska njegove ćerke i, još važnije, vrlo bliske saradnice Ivanke Tramp u Beograd. Njena poseta mogla bi da bude svojevrsna 'prethodnica', posle koje bismo mogli da govorimo i o definitivnom dolasku samog Trampa na već pripremljen teren. Ma koliko bio spontan i neposredan, on je ipak predsednik SAD i zna se pod kojim i kakvim uslovima može da poseti neku zemlju", objašnjavaju diplomatski izvori.

Oni podsećaju i da je nedavno sam Tramp, prilikom potpisivanja tzv. sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, pomenuo da bi voleo da obiđe ove krajeve.

"Tada mu je i predsednik Vučić uputio poziv da dođe, a i sve što je dogovoreno u Vašingtonu tog dana predstavlja odličan temelj za dalju saradnju. Taj dokument je jedan od važnijih aduta u njegovoj predizbornoj kampanji, u kojoj je glavni akcenat stavio na stvaranje trajnog mira na Bliskom istoku, ali i u ovom regionu. Ako Tramp trijumfuje 3. novembra, šanse da ga vidimo u Beogradu bile bi zaista velike. Štaviše, nije isključeno da upravo Srbija bude i centralna zemlja u toj "balkanskoj turneji" jer radna verzija plana posete predviđa da čak Tramp prenoći u Beogradu, pa odavde nastavi put u Prištinu i dalje", zaključuju sagovornici upućeni u ova dešavanja.

Komentarišući mogućnost eventualnog Trampovog dolaska u Srbiju, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Informer da bi ga takav epilog veoma radovao.

"Bio bi i red da nam dođe Tramp jer je, podsetiću vas, poslednji američki predsednik koji je posetio našu zemlju bio još Džimi Karter u junu 1980. To bi u svakom slučaju bila istorijska poseta, i znak strateške saradnje Srbije i SAD", ocenjuje Dačić.

S njim je saglasan i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, koji podseća da su Srbi i Amerikanci decenijama bili saveznici i da to treba da postanemo ponovo.

"Predsednik Vučić je daleko najcenjeniji i najpoštovaniji lider u regionu, ali i u novijoj srpskoj istoriji, a mogućnost Trampove posete Beogradu upravo to i potvrđuje. Nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu još od 1980. godine. I zato je, između ostalog, značaj vašingtonskog sporazuma zaista istorijski", konstatuje Rajić.

Smajlovićeva: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!

Poznata novinarka i nekadašnja urednica "Politike" Ljiljana Smajlović ocenila je, gostujući na TV Prva, da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću ostvarila veliki diplomatski trijumf u Vašingtonu.

"Važne stvari su se desile. Ko je bio jači u Vašingtonu? To je lako pitanje. Mi smo jači, naravno. Nema govora! Vučić nije moćan kao Tramp, ali je bio u najmanju ruku izjednačen s njim. Priština je otišla u Ameriku sa mišlju da će se potpisati priznanje, ali ništa od toga. Vidi se i po plaču i kukanju naših protivnika ko je bolje prošao", rekla je Smajlovićeva i podvukla da je nisu ni najmanje iznenadile negativne reakcije iz srpske opozicione javnosti na račun predsednika Vučića:

"I mislila sam da će da usledi nešto što je uvek sledilo. Sindrom poremećaja 'Vučić'. A to je: šta god uradi Vučić, oni će da ga napadnu. Politički život u Srbiji se sveo na to da, ako ne mogu da naškode Vučiću, da mu bar malo napakoste".

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...