AKO POBEDI NA IZBORIMA, DOLAZI U SRBIJU! Evo kada bi Tramp trebalo da nas poseti, Beograd broj 1 na Balkanskoj turneji
Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

PROTOKOL VEĆ ISPLANIRAN

AKO POBEDI NA IZBORIMA, DOLAZI U SRBIJU! Evo kada bi Tramp trebalo da nas poseti, Beograd broj 1 na Balkanskoj turneji

Politika -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp mogao bi već krajem ove godine da poseti Srbiju! Prema tvrdnjama odlično obaveštenih diplomatskih izvora, Tramp sa najbližim saradnicima ozbiljno razmatra mogućnost da u slučaju pobede na predsedničkim izborima u SAD 3. novembra svoj drugi mandat u diplomatskom smislu započne "balkanskom turnejom", u okviru koje bi posetio i Srbiju!

Kako tvrde upućeni, Trampov protokol već je isplanirao i neke detalje "balkanske turneje". U okviru nje, prva destinacija bila bi Beograd, i to iz više razloga.

"Pre svega, jedna od presudnih činjenica u donošenju odluke o planiranju 'balkanske turneje' bilo je istraživanje IRI-ja (Međunarodni republikanski institut, prim. aut.), u kome se navodi da će čak 89 odsto Srba u SAD glasati za Trampa. Takođe, predsednika Amerike oduševljavaju i tvrdnje koje je dobio iz više izvora da je on u Srbiji danas popularniji nego u svim ostalim evropskim zemljama. U prilog tome govori i najava dolaska njegove ćerke i, još važnije, vrlo bliske saradnice Ivanke Tramp u Beograd. Njena poseta mogla bi da bude svojevrsna 'prethodnica', posle koje bismo mogli da govorimo i o definitivnom dolasku samog Trampa na već pripremljen teren. Ma koliko bio spontan i neposredan, on je ipak predsednik SAD i zna se pod kojim i kakvim uslovima može da poseti neku zemlju", objašnjavaju diplomatski izvori.

Oni podsećaju i da je nedavno sam Tramp, prilikom potpisivanja tzv. sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, pomenuo da bi voleo da obiđe ove krajeve.

"Tada mu je i predsednik Vučić uputio poziv da dođe, a i sve što je dogovoreno u Vašingtonu tog dana predstavlja odličan temelj za dalju saradnju. Taj dokument je jedan od važnijih aduta u njegovoj predizbornoj kampanji, u kojoj je glavni akcenat stavio na stvaranje trajnog mira na Bliskom istoku, ali i u ovom regionu. Ako Tramp trijumfuje 3. novembra, šanse da ga vidimo u Beogradu bile bi zaista velike. Štaviše, nije isključeno da upravo Srbija bude i centralna zemlja u toj "balkanskoj turneji" jer radna verzija plana posete predviđa da čak Tramp prenoći u Beogradu, pa odavde nastavi put u Prištinu i dalje", zaključuju sagovornici upućeni u ova dešavanja.

Komentarišući mogućnost eventualnog Trampovog dolaska u Srbiju, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Informer da bi ga takav epilog veoma radovao.

"Bio bi i red da nam dođe Tramp jer je, podsetiću vas, poslednji američki predsednik koji je posetio našu zemlju bio još Džimi Karter u junu 1980. To bi u svakom slučaju bila istorijska poseta, i znak strateške saradnje Srbije i SAD", ocenjuje Dačić.

S njim je saglasan i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, koji podseća da su Srbi i Amerikanci decenijama bili saveznici i da to treba da postanemo ponovo.

"Predsednik Vučić je daleko najcenjeniji i najpoštovaniji lider u regionu, ali i u novijoj srpskoj istoriji, a mogućnost Trampove posete Beogradu upravo to i potvrđuje. Nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu još od 1980. godine. I zato je, između ostalog, značaj vašingtonskog sporazuma zaista istorijski", konstatuje Rajić.

Smajlovićeva: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!

Poznata novinarka i nekadašnja urednica "Politike" Ljiljana Smajlović ocenila je, gostujući na TV Prva, da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću ostvarila veliki diplomatski trijumf u Vašingtonu.

"Važne stvari su se desile. Ko je bio jači u Vašingtonu? To je lako pitanje. Mi smo jači, naravno. Nema govora! Vučić nije moćan kao Tramp, ali je bio u najmanju ruku izjednačen s njim. Priština je otišla u Ameriku sa mišlju da će se potpisati priznanje, ali ništa od toga. Vidi se i po plaču i kukanju naših protivnika ko je bolje prošao", rekla je Smajlovićeva i podvukla da je nisu ni najmanje iznenadile negativne reakcije iz srpske opozicione javnosti na račun predsednika Vučića:

"I mislila sam da će da usledi nešto što je uvek sledilo. Sindrom poremećaja 'Vučić'. A to je: šta god uradi Vučić, oni će da ga napadnu. Politički život u Srbiji se sveo na to da, ako ne mogu da naškode Vučiću, da mu bar malo napakoste".

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track