ČESTITKE SE SAMO NIŽU: Brnabićeva, Đurić i MIhajlovićeva čestitali Dan srpskog jedinstva
Foto: Dado Đilas

istorijski dan

ČESTITKE SE SAMO NIŽU: Brnabićeva, Đurić i MIhajlovićeva čestitali Dan srpskog jedinstva

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima Srbije i Republike Srpske Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se danas obeležava prvi put.

"Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost", napisala je premijerka na zvaničnom Tviter nalogu.

Današnji praznik se zajednički obeležava u Srbiji i RS i u svim sredinama u kojima Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Đurić čestitao praznik srpskog jedinstva

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je danas svim Srbima dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa željom da se srpska trobojka ponosno vijori gde god da Srbi žive. On je na društvenim mrežama napisao da je srpski narod bio uspešan i snažan samo onda kada je bio jedinstven i ponosan na svoju kulturu, tradiciju i nacionalne simbole.

"Danas je osvit jednog novog doba za srpski narod, doba u kojem ce naši potomci jednodušno biti ponosni na srpsko ime, svoje pretke i naša nacionalna dostignuća", naveo je Đurić. Na današnji dan, kada se obeležava i slavna godišnjica probijanja Solunskog fronta, podseća da je srpski narod ispisao važne stranice evropske i svetske istorije, i da, iako smo brojem mali, naša dela nisu mala i beznačajna. "Srpski narod je, ponosno noseći svoju trobojku, snažno doprineo izgradnji moderne Evrope, mira i saradnje na našem kontinentu, i zato smo danas i navek ponosni na svoje jedinstvo, slobodu i zastavu", poručio je Đurić.

Mihajlović: Zajednički praznik Srbije i RS bitan zbog istorije i identiteta

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović čestitala je danas građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz ocenu da je zajednički praznik Srbije i Republike Srpske važan zbog istorije i očuvanja identiteta srpskog naroda.

Povodom praznika koji ove godine prvi put obeležavamo, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izrazila je i uverenje da će u narednom periodu biti i više zajedničkih projekata, na korist celog regiona.

"Zajednički praznik Srbije i RS važan je zbog svega što smo kao narod prošli kroz istoriju, da budemo ponosni na borbu za slobodu, na kulturu i identitet koji treba da čuvamo i prenosimo generacijama. Ali, važno je da radimo zajedno i na projektima koji su bitni za povezivanje srpskog naroda i koji će doprineti bržem razvoju i boljoj budućnosti u čitavom regionu, kazala je Mihajlovićeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track