UCENA: EU opet pritiska Srbiju, traži uvođenje sankcina Belorusiji
Na udaru Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia, EPA/Nikolai Petrov

zahtevi

UCENA: EU opet pritiska Srbiju, traži uvođenje sankcina Belorusiji

Politika -

Iz Unije su kazali da naša zemlja, koja je u procesu pristupanja, mora da uskladi svoju spoljnu politiku s njihovom, a ministar odbrane Aleksandar Vulin im je oštro odgovorio

Evropska unija očekuje od Srbije, kao zemlje u procesu pristupanja EU, da uskladi svoju spoljnu politiku sa ovom zajednicom, uključujući i najavljene sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji. Ovo je drugi put da se nešto slično traži od Srbije u poslednje dve nedelje - prvi put su zahtevali odustajanje od zakazane vojne vežbe sa ovom zemljom, te sagovornici Kurira ocenjuju da je na delu ucenjivanje naše zemlje.

Obaveza, ali...

- Nadamo se da ćemo uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu represiju u Belorusiji. Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politika sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje - kazao je Peter Stano, portparol EU, dodajući da je usklađivanje sa spoljnom politikom Unije jedna od obaveza u pristupnom procesu, kao i da zemlje koje su u tom procesu to znaju.

foto: Stefan Jokić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je u razgovoru za Kurir da prvo mora da stigne zvanični zahtev da bi nešto ovako komentarisao, ali da je do tada njegov stav poznat - uslovljavanje je najgore lice EU.

- Protivim se bilo kakvim sankcijama i mislim da je politika sankcija i uslovljavanja najgore lice EU i svakog ko za njima poseže - kazao je Vulin za Kurir.

Srbija, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, ima obavezu usklađivanja svoje spoljne politike sa spoljnom politikom evropske zajednice, ali postepeno do samog učlanjenja.

foto: Kurir

Sve je deo višeg cilja

- Tačno je da mi imamo obavezu, ali postepeno do ulaska u EU, a o svakom konkretnom pitanju odlučivaćemo posebno, vodeći računa o našim interesima - naveo je Dačić.

S druge strane, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da će EU kontinuirano vršiti pritisak na Srbiju, jer je njihov strateški cilj da nas odvoje od Rusije, Kine i zemalja Evroazijske unije, kojoj pripada i Belorusija.

- Treba videti suštinu tih zahteva - uvući Srbiju u zapadnu sferu i posvađati sa starim partnerima. Ovakvih uslovljavanja biće još. Belorusija je samo jedna etapa, njih više interesuje odnos Srbije i Rusije. Jedno je biti fleksibilan, a jedno držati se svojih saveznika - kaže Jovanović i dodaje:

- Srbija, ako hoće da čuva sebe i svoju samostalnost, mora s vremena na vreme reći ne. Ne možete očekivati podršku Lukašenka, a raditi mu o glavi zajedno sa EU.

ĐOZEP BORELJ

Ne priznajemo Lukašenka, sankcije pre 24. septembra

foto: Profimedia

EU ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije i priprema se da uvede sankcije zvaničnicima te zemlje, najavio je juče u Briselu šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

- Smatramo da su izbori 9. avgusta lažni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije - izjavio je Borelj na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. On je najavio uvođenje sankcija „odgovornima za nasilje, represiju i falsifikovanje izbornih rezultata“.

- Te sankcije bi trebalo da budu usvojene pre Evropskog saveta 24. i 25. septembra u Briselu ako želimo da sačuvamo kredibilitet Evrope - istakao je on.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, MINISTAR ZA EU

Od nas će se očekivati veće usklađivanje

foto: Zorana Jevtić

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović na pitanje da li ćemo se pridružiti EU u najavljenim sankcijama, ali i koje su posledice ako to ne učinimo, kaže da je ovo (naše) pitanje vezano za poglavlje 31 u pregovorima sa EU.

- Nacrt izveštaja nije usvojen posebno zbog stavova pojedinih država članica koje izražavaju veće očekivanje od Srbije u pogledu usklađivanja sa ZSBP. Naravno, ne meri se samo procenat usklađenosti sa rezolucijama, već i doprinos multinacionalnim vojnim i civilnim misijama, gde je Srbija visokorangirana po doprinosu. Mi smo nedavno podržali političku Rezoluciju Saveta EU o stanju u Belorusiji i odustali od učešća u zajedničkim vojnim vežbama, što je jasan pokazatelj našeg usklađivanja sa ZSBP EU, i to je tako i ocenjeno u EU. Što se tiče režima sankcija prema Belorusiji, to je nastavak političkih mera EU prema toj zemlji, ali režim sankcija još nije potvrđen i usvojen u EU. Inače, sankcije bi značile spisak ličnosti na koje bi se određene mere sankcija odnosile - objašnjava Joksimovićeva i dodaje:

- Svakako da će se u budućnosti, u skladu sa naprednom dinamikom naših pregovora, od nas očekivati veće usklađivanje, ali i ja očekujem da se na radnim telima EK konačno usvoji Izveštaj sa skrininga za poglavlje 31, da bi i formalno uspostavili jasan mehanizam praćenja usklađivanja, a ne samo političkih očekivanja pojedinih država članica.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Profimedia, EPA/Nikolai Petrov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track