VESIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Sporazum iz Bele kuće prvi povoljan za Srbe sa KiM posle jednog veka
Foto: Facebook Printscreen/ Goran Vesić

omogući će više investicija

VESIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Sporazum iz Bele kuće prvi povoljan za Srbe sa KiM posle jednog veka

Politika -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je sporazum potpisan u Vašingtonu prvi povoljan sporazum za Srbe na Kosovu i Metohiji posle jednog veka koji će, istakao je, omogućiti da tu dođe više investicija.

Vesić, koji je danas u poseti Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je možda i najvažniji deo tog sporazuma investiranje Američkog razvojnog fonda koji će sledeće nedelje otvoriti svoju kancelariju u Beogradu koja će, dodao je, ulagati u infrastrukturu i podršku malim i srednjim preduzećima.

foto: Facebook Printscreen/ Goran Vesić

Naveo je da će mnoga od tih preduzeća biti sa severa KiM, ali i iz ostalih delova KiM jer, dodao je, sporazum potpisan u Vašingtonu treba da obezbedi novac za mala i srednja preduzeća i u Srbiji, i Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori...kako bi svima u regionu bilo bolje.

"Kada budemo imali bolju ekonomiju i bolje živeli, lakše ćemo rešavati otvorena politička pitanja", rekao je Vesić novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da će sporazum potpisan u Vašingtonu omogućiti i povoljne kredite za ljude koji posluju, kao i da će biti novca i da se urade trgovi, izgradi putna infrastruktura, zgrade, vrtići, parkovi "Zato je taj sporazum važan i zato je važno što smo pitanje KiM krenuli da rešavamo od rešavanja ekonomskih problema jer suština je u tome da svima bude bolje, da bude bolje i Albancima koji žive u južnom delu Kosovske Mitrovice i našim ljudima koji žive ovde, u severnom delu", rekao je Vesić.

foto: Facebook Printscreen/ Goran Vesić

Istakao je da vašingtonski sporazum obezbeđuje mir, sigurnost i bolji razvoj.

"Njegova suština je da čitavom regionu bude bolje i mi se nadamo da će se pozitivni efekti tog sporazuma tek pokazati kada zaživi 'mini Šengen', kada budemo imali jedinstvenu trgovinsku zonu i kad roba bude išla bez ikakve carine i poreza bez obzira da li ide u Tiranu, Beograd, Skoplje, Prištinu...kada ljudi budu mogli da rade bez radnih dozvola bez obzira da li sada žive u Tirani, Beogradu, Skoplju. To će omogućiti da više investicija dođe u region jer nastupamo zajedno kao jedno veliko tržište", zaključio je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track