Najnovije vesti

HOTI IZVIŽDAN NA OKRUGLOM STOLU, IZ PRIŠTINE PORUČUJU: Tom čoveku zabraniti da pregovara o unutrašnjim pitanjima
Foto: Youtube Printscreen

Premijer privremenih institucija u Prištini

HOTI IZVIŽDAN NA OKRUGLOM STOLU, IZ PRIŠTINE PORUČUJU: Tom čoveku zabraniti da pregovara o unutrašnjim pitanjima

Politika

PRIŠTINA - Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je danas da će na sledećem sastanku vlade biti odobren plan primene sporazuma postignutog u SAD, kao i da se oko slučaja jezera Gazivode nepotrebno stvara buka, dodajući da "nema Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima".

On je tokom govora na okruglom stolu, u organizaciji civilnog sektora, prekidan zvižducima od strane aktivista Socijaldemokratske partije, prenosi prištinska Koha.

"Na sledećem sastanku vlade odobrićemo plan u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutog u SAD. Slučaj Gazivode stvara nepotrebnu buku i koristi se politički. Da li mislite da bi se u Beloj kući potpisao sporazum kojim se krši suverenitet Kosova", rekao je Hoti.

Istkao je i da "nema Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima" "Za ova dva pitanja imamo podršku međunarodnih partnera. Sporazum se mora završiti uzajamnim priznavanjem. Sporazum i proces treba da se završe normalizacijom odnosa dveju zemalja, što znači uzajamno priznavanje. Sporazum se mora završiti trajnim rešenjem problema", rekao je Hoti.

Hotiju zabraniti da pregovara o "unutrašnjim pitanjima"

Iz kosovskog Predsedništva zatraženo je da skupština hitno izglasa rezoluciju kojom bi se zabranilo da premijer Avdulah Hoti pregovara o, kako se kaže, "unutrašnjim poslovima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak", prenosi Koha.

Kako se navodi iz Kancelarije kosovskog predsednika, skupština mora hitno da se pozabavi i "opasnim korakom" vlade u briselskom dijalogu. Otvaranje tema o pravima manjina i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu iz Kabineta nazivaju "velikom i opasnom greškom", prenosi Kosovo onlajn.

Tvrdi se da je to "udarac za Kosovo" i kršenje "suvereniteta". Iz Predsedništva se navodi da su ova pitanja rešavana u okviru Ahtisarijevog paketa, ali i u okviru Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine i odlukom Ustavnog suda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...