ĐURIĆ: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, ne može pobeći od stvaranja ZSO
Foto: Beta / Miloš Miškov

Direktor Kancelarije za KiM

ĐURIĆ: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, ne može pobeći od stvaranja ZSO

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da Avdulah Hoti ne može da pobegne od stvaranja Zajednice srpskih opština i dodao da će to pitanje biti zatvoreno kada Zajednica bude formirana.

"Hoti može da laže javnost koliko hoće, ali neće pobeći od stvaranja Zajednice srpskih opština. On na sastancima u Briselu peva drugu pesmu, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju", rekao je Đurić.

On je dodao da Hoti treba da hitno preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja.

Hoti je, kaže Đurić, dužan da albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u "dijalogu o uzajamnom priznanju", a da bi normalizacije odnosa moglo biti strane u dijalogu moraju da pokažu što više kredibilnosti a što manje verolomnosti.

"Pitanje ZSO biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer Zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti", naveo je Đurić.

Kaže da je suština procesa normalizacije odnosa postepeno jačanje uzajamnog poverenja, a Srbi ne mogu imati poverenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije.

"Pred Srbima i Albancima, ako ćemo da živimo u trajnom miru, treba da bude period jačanja saradnje, i to nema nikakve veze sa Hotijevim snovima o "uzajamnom priznanju", ali ima i te kako veze sa time kako Priština poštuje dogovore i postupa prema Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji", istakao je Đurić.

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da pitanje ZSO neće biti otvarano u dijalogu sa Beogradom jer, kako kaže, to pitanje je zatvoreno sporazumom iz 2013. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track