u Palati Srbija

VUČIĆ S NACIONALNIM KONVENTOM ZA EU: Želimo da očuvamo mir i stabilnost

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine". Nacionalni konvent saopštio je juče da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Sastanak je počela koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović.

foto: Tanjug Printscreen

U uvodnom obraćanju, predsednik Vučić je istakao da mu je veoma teško da govori na ovakvom skupu.

- U Srbiji nije jednostavno govoriti o temama o kojima svi sve znaju isvi sve znaju najbolje. Pažljivo sam čitao primedbe ljudi o temama koje smo ovde radili i siguran sam da ću imati šta da naučim.

foto: Tanjug Printscreen

- Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da "odrmzne". U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta. Želimo da očuvamo mir i stabilnost i to ne govorim kao floskulu, već gotovo po svaku cenu - poručuje predsednik.

foto: Tanjug Printscreen

Vučić je poručio da je situacija u svetu kompleksna i da se Srbija, kao mala zemlja na raskrsću puteva, koja ima problema sa teritorijalnim integritetom, nalazi u posebno teškoj situaciji.

- Ne moram da govorim koliko sam predstavnika različitih zemalja, koji su želeli da mi ukazuju na potencijalno kršenje Rezolucije 478 po pitanju Jerusalima, podsetio da su svi već odavno prekršili Rezoluciju 1244 i da ne haju zbog toga, ne boli ih glava. Jer, oni imaju pravo da krše sve sto žele, a mi ne smemo da razmišljamo da prekršimo nešto - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija u prethodnih pet godina ne samo lider zapadnog Balkana nego i jedna od najuspešnijih evropskih zemalja. Srbija je i jedna od najuspešnijih zemalja i u borbi protiv korona virusa.

U Konventu navode da je sastanak deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na sastanku će govoriti eminentni stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja