srbija želi da očuva mir

VUČIĆ POSLE SASTANKA S NACIONALNIM KONVENTOM: 1,613 milijardi evra stranih investicija došlo u Srbiju u prvoj polovini godine

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine".

- Razgovarali smo o spoljnoj politici i Poglavlju 31 - rekao je predsednik.

- Srbija snaži svoju ekonomsku moć. Milijardu i 613 miliona evra stranih investicija došlo u Srbiju u prvoj polovini godine, uprkos epidemiji korona virusa. To je više od 60 odsto ukupnih stranih investicija na celom Zapadnom Balkanu. Od te cifre, najviše ili 67,4 odsto, došlo je iz zemalja Evropske unije, a najviše iz Nemačke - rekao je Vučić.

- Srbija je vojno neutralna i čuvaćemo svoju neutralnost, a što se tiče zdravstvene moći Srbija je jedna od prve 4 zemlje u Evropi koja se najbolji bori protiv korona virusa.

Predsednik je na temu ekonomske moći, rekao da je Srbija prema prvim fleš procenama, u trećem kvartalu ostvarila rast od 0,1 odsto. Ukazao je da je Makedonija u istom periodu imala negativan rast od 12,7 odsto.

- Nema sumnje da ćemo biti među prve dve zemlje, ako ne i prvi u Evropi po rastu - uveren je Vučić.

On je kazao da je dobro da građani vide da ne moramo da budemo gubitnici i najgori. Međutim konstatovao je da će paradigma žalopojki biti ono čega ćemo se najkasnije kao narod osloboditi. Ukazuje da će se dobar deo naviknuti brzo na uspehe i da moramo da radimo da bismo bili uspešni, umesto da stalno govorimo da uvek drugi ne valjaju, a da smo jedini mi dobri i ispravni.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik ističe da zamrznuti konflikti nisu dobri, i da se zalaže da se konflikti rešavaju odmah a da se ne ostavljaju za budućnost, kao što je to slučaj sa Nagorno-Karabahom.

- Konflikt oko Nagorno-Karabaha bio je zamrznut 30 godina i samo je jedno jutro izbio rat, a međunarodna zajednica ne može to da zaustavi - kaže Vučić.

Predsednik je istakao da veoma poštuje civilno društvo i da su imali dobre razgovore.

foto: Tanjug Printscreen

- Dobro je da razgovoramo i da postoji takva vrsta razgovora u društvu. Imali smo otvorene razgovore. O nekim pitanjima smo saglasni, po mnogima nismo. Ja sam saslušao njihove primedbe, a oni moje odgovore. Nekada im se dopadnu nekada ne, i nema tu velike filozofije - pporučio je Vučić.

Vučić je naveo i da je dobra praksa da se čuju.

On je rekao i da je zahvalan Nataši Dragojlović koja je uspešno organizovala današnji skup, kao i drugima na učešću i na otvorenoj ponekad mirnoj i konstruktvoinoj, a ponekad žestokoj raspravi.

O BiH

- Dodik je u pravu, u BiH su dva lidera ogolila odnos prema Srbima i Srbiji.

foto: Tanjug Printscreen

O EU

- Srbija nema bolji put od evropskog puta iako se Srbija na putu za članstvo u EU suočava sa dvostrukim aršinima kada je reč o ispunjavanju uslova. Srbija će nastaviti tim putem uz čuvanje tradicionalnih prijateljstava - naglašava predsednik.

Vučić je tako odgovorio na pitanje medija da li mu teško pada činjenica da su naše susedne zemlje, poput Hrvatske, Bugarske i Rumunije, postale članice EU bez ispunjavanja svih uslova, dok se na drugoj strani Srbija ucenjuje Kosovom i Metohijom i drugim temama.

- Moje je da ozbiljno i racionalno vodim politiku i sagledam kako stvari u svetu stoje, a ne da vam kukam o dvostrukim aršinima i licemerju mnogih… Svi govore o dijalogu, a kada im kažete u lice ono što mislite, onda vam to stavljaju kao negativnu opasku u izveštajima, pošto nemate pravo da mislite drugačije -rekao je Vučić.

Istakao je da, bez obzira na dvostruke aršine, Srbija nema bolji put od evropskog i da mora da nastavi taj put, ali istovremeno čuvajući svoje tradicionalne saveznike i prijatelje, kakvi su Rusija i Kina, i popravljajući odnose sa SAD.

foto: Tanjug Printscreen

Nacionalni konvent saopštio je da je cilj sastanka da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

- Želimo da očuvamo mir i stabilnost i to ne govorim kao floskulu, već gotovo po svaku cenu - poručio je predsednik Vučić u uvodnom obraćanju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track