Vučić: Aćif-efendija bio ratni zločinac

Sutra sastanak sa ugljaninom

Vučić: Aćif-efendija bio ratni zločinac

Politika -
Potpredsednik Vlade Srbije razgovaraće sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom pred početak ili tokom sutrašnje sednice

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom pred početak ili tokom sutrašnje sednice vlade o njegovom prisustvu postavljanju spomen ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu potpredsednika vlade.

Vučić je za beogradske medije prethodno rekao da nije promenio mišljenje o Aćif-efendiji, koga doživljava kao ratnog zločinca koji je kao komandant nacističkog Novog Pazara odgovoran za ubistvo oko 7.000 Srba, pripadnika i kraljevske vojske i partizanskog pokreta. Ugljanin je u saopštenju odbacio navode medija povodom, kako je naveo, svečanosti Bošnjačkog nacionalnog veća i nazvao ih "skupom zlonamernih laži koje podstiču međunacionalnu mržnju". "Zabrinjava novi pokušaj da se Gebelsovski tretira bošnjačko pitanje u Srbiji", naveo je Ugljanin i dodao da smatra da će nova politička elita u Srbiji "smoći snage da se odupre pokušajima određenih grupacija da to čine".

U saopštenju dostavljenom medijima, Ugljanin navodi da je "pred ovom vladom put kojim treba ekonomski da oporavi državu, a ne da se bavi pitanjima pojedinih zlonamernim novinarima koji nisu u dovoljnoj meri istorijski obavešteni". Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, koje je i organizovalo taj događaj, Esad Džudžević, ali i zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, član partije Stranke demokratske akcije na čijem čelu je Sulejman Ugljanin. Ugljanin se juče i danas nije oglašavao, ali je njegova stranka u saopštenju navela da je njena obaveza da "ispravi istorijske laži napisane o Aćifu Hadžiahmetoviću (Aćif-efendiji), a ne da ih slepo prihvata samo zato što je to lakši put". U saopštenju se dodaje da se o njemu zna samo ono što je pisano u istoriji koju je režirao Centralni komitet Komunističke partije, koji je, kako se navodi, Hadžiahmetovća i streljao.

SDA u saopštenju dodaje da je Aćif Hadžiahmetović bio narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, potom i u skupštini Kraljevine Jugoslavije, kao i načelnik sreza, i da je kao takav bio legitimna i prihvatljiva javna ličnost."Mi smatramo da taj čovek treba da bude spomenut u istoriji Bošnjaka jer je bio njihov legitimni predstavnik", navodi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, iz Socijaldemokratske partije Srbija Rasima Ljajića, izjavio je za Tanjug da je Novi Pazar grad mladih i grad budućnosti, i da bi odgovorni ljudi trebalo da se bave budućnošću, a ne prošlošću. "Imamo dovoljno aktuelnih problema i poslova kojima smo okupirani. Ali neko bi želeo da Novi Pazar ponovo bude tema politikantskih priča", kazao je Mahmutović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track