VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA JANGOM: Trgovinska razmena Srbije i Kine neverovatno raste uprkos pandemiji (FOTO/VIDEO)
Foto: Printskrin / Tanjug

SASTANAK DELEGACIJA

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA JANGOM: Trgovinska razmena Srbije i Kine neverovatno raste uprkos pandemiji (FOTO/VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jangom Điječijem.

Vučić i Jang prvo su razgovarali tet-a-tet, a nakon toga usledio je sastanak dve delegacije.

Predsednik Vučić se nakon sastanka delegacija najpre zahvalio Jangu na poruci i pozdravima koje mu je uputio lider Kine Si Điping. Naglasio je da o sadržaju poruke neće govoriti, ali je zamolio Janga da Siju prenese srdačne pozdrave.

- Nikada nećemo zaboraviti njegov dolazak u Smederevo i činjenicu da je sačuvao posao za više od 5.000 ljudi direktno i 12.000 indirektno - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da trgovinska razmena dve zemlje raste uprkos pandemiji:

- Tokom prvih osam meseci ove godine i uprkos pandemiji virusa korona trgovinska razmena će prestići nivo od prethodne godine. To je gotovo neverovatno i možda jedini slučaj sa nekom zemljom na svetu.

Vučić je zamolio kineskog zvaničnika da njegova zemlja nastavi da ulaže u Srbiju.

- Želimo da se zahvalimo Kini i što podržava naš teritorijalni integritet. Nije lako očuvati prijateljstvo sa velikom silom. Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema Kini. Mi smo mala zemlja po veličini i broju stanovnika, ali imamo veliko srce i više od svega želimo da sačuvamo našu samostalnost - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je zamolio Janga da prenese srdačne pozdrave Đipingu.

- Molim mog prijatelja Đipinga da dođe u Srbiju kad prođe pandemija i da se ponovo uveri da naše gostoprimstvo nema premca u ovom delu sveta - rekao je Vučić i naglasio da je mnogo naučio iz razgovora sa Jangom.

Kineski zvaničnik je rekao da niz dosadašnjih susreta Vučića i Đipinga daje jasan pravac budućim odnosima naše dve zemlje. Jang je naglasio da je Sijeva poseta Srbiji 2016. godine bila istorijska, baš kao i kasnija Vučićeva poseta Kini, a time je otvoreno novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

Gost iz Kine kaže da dobri odnosi dvojice predsednika i brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine.

- Realizovali smo niz razvojnih projekata poslednjih godina. Smederevo je jedan od primera naše zajedničke pobede. Naše prijateljstvo je čelično. Pod vašim vodstvom ekonomski razvoj je doživeo zadivljujuće uspehe. Stopa rasta Srbije je među najvećima u Evropi. Ugled Srbije je sve veći - rekao je Jang i čestitao Vučiću na uspehu Srpske napredne stranke na izborima.

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Jang se prethodno sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

foto: Tanjug / Slobodan Miljević

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track