BOSANCI PRIZNAJU DA JE SRBIJA BROJ JEDAN U EVROPI: Ko ima čarobni štapić? Niko, ali Vučić ima hrabrosti, znanja i odlučnosti
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

ANALIZA

BOSANCI PRIZNAJU DA JE SRBIJA BROJ JEDAN U EVROPI: Ko ima čarobni štapić? Niko, ali Vučić ima hrabrosti, znanja i odlučnosti

Politika -

MMF je objavio da će pad BDP-a u Srbiji biti samo 1,5 odsto, što je postavlja na mesto "broj jedan" u Evropi, podseća sarajevski "Dnevni avaz" i postavlja pitanja:

"A gde smo tu mi? Gde je naše rukovodstvo na nivou BiH sa programom mera da se spasi ovo malo ekonomije što postoji?"

Autor teksta pod naslovom "Zašto je Srbija broj 1 u Evropi po stopi rasta BDP-a?", dodaje da je pad u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu bio 9,3 odsto, a za celu godinu MMF predviđa pad od 6,5 odsto, a zatim konstatuje:

"Srbija je mnogo bolja i od Crne Gore sa -12 odsto, Hrvatske -9 odsto, Albanije -7,5 odsto, Mađarske -6,1 odsto, Severne Makedonije -5,4 odsto, Rumunije -4,8 odsto i tako redom od svake zemlje u Evropi".

Pritom, dodaje se, BiH ima mnogo veću nezaposlenost od Srbije - 7,3 naspram 40 odsto.

"Imali smo veću prosečnu platu, a sada ne možemo ni da dobacimo do 500 evra (trenutno 493), a Srbija je tu granicu prešla još prošle godine i ide ka 520, 530, 540... I povećavaju plate u sledećoj godini", navodi autor i nastavlja:

"Penzije - opet su veće u Srbiji i to punih deset odsto, a najavili su i povećanje za sledeću godinu od gotovo 6 odsto!

Strane direktne investicije - da li se neko zapita kako je predsednik Srbije još kao premijer podigao Srbiju na ekonomski pijedestal na kome ga ne mogu stići ni članice EU.

Sa 1,6 milijardi evra u prvoj polovini godine, Srbija čini 61 odsto svih direktnih investicija na zapadnom Balkanu (za trećinu više investicija ima od BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova i Severne Makedonije zajedno)!

A, što je još značajnije, iza Srbije su i Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Bugarska!!!

Srbija je zemlja u koju sada gleda razvijena Evropa i kaže - od njih, od njihovog predsednika treba učiti kako se ekonomski upravlja zemljom u najtežim vremenima. Do prije samo nekoliko godina Srbija je bila na ivici ekonomske provalije".

U tekstu se zatim postavlja pitanje da li je neko u Srbiji imao čarobni štapić, a onda sledi odgovor:

"Ne. Samo je njihov predsednik Aleksandar Vučić, i kao premijer i kao predsednik, imao hrabrosti, znanja i političke odlučnosti da napravi energične i teške reforme koje su Srbiju danas dovele na sam vrh Evrope!

Svi svetski lideri oficijelno čestitaju Srbiji na uspjehu - od Amerike, Rusije i Kine do Nemačke i Francuske".

Na kraju se zaključuje:

"Pouka za nas u BiH je jasna: Treba se, bez kompleksa, opametiti i poučiti primerom Srbije da izađemo iz ekonomskog ambisa u koji srljamo".

(Kurir.rs/Dnavni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track