NOVA LICA U VLADI SRBIJE: Tatjana Matić preuzima Ljajićev resor, Nenad Borovčanin mogući naslednik Udovičića?
Turizam Tatjana Matić umesto Ljajića, Sport Borovčanin umesto Udovičića, Foto: Kurir/Beta

Kabinet

NOVA LICA U VLADI SRBIJE: Tatjana Matić preuzima Ljajićev resor, Nenad Borovčanin mogući naslednik Udovičića?

Politika -

Mandatarka Ana Brnabić trebalo bi da na današnjoj sednici Predsedništva SNS saopšti imena članova novog kabineta. U Nemanjinoj 11 će najverovatnije opet biti socijalisti, ali sa manjim brojem resora - tri

Mandatarka Ana Brnabić danas bi na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke trebalo da saopšti imena članova svog kabineta, a kako saznaje Kurir, nova ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije biće Tatjana Matić iz SDPS, dok je za novog ministra omladine i sporta najizvesniji Nenad Borovčanin.

Dan odluke

Danas je za naprednjake dan D - posle gotovo četiri meseca završeno je vaganje ko su ljudi iz SNS koji ulaze u Nemanjinu 11, ali i ko su koalicioni partneri koji će sa njima voditi vladu u narednom periodu. Brnabićeva bi danas pred Predsedništvom SNS trebalo da pročita spisak novih ministara, a potom će se članovi ovog tela izjašnjavati o njenim predlozima. Kako je ranije saopšteno, u kombinatorici za novu vladu od aktuelnih ministara bili su sigurni samo Siniša Mali, koji je dosad obavljao funkciju ministra finansija, i Branislav Nedimović, koji je vodio resor poljoprivrede.

foto: Dado Đilas

- U Nemanjinoj 11 najverovatnije ostaju i Zorana Mihajlović, koja će, po svemu sudeći, ostati na čelu svog dosadašnjeg resora, Nebojša Stefanović, koji bi mogao da preuzme resor odbrane, i Zlatibor Lonačar, koji će, najverovatnije, ostati na čelu Ministarstva zdravlja - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Socijalisti su najizvesniji partneri i za novu vladu, ali bi trebalo da imaju manje resora - tri. I Ivica Dačić i Aleksandar Antić i Branko Ružić bi trebalo da ostanu u vladi, i to na istim pozicijama - kaže naš izvor.

Borba protiv korupcije

Izvesno je, navodi izvor Kurira iz SNS, da će jedno ministarsko mesto dobiti i stari koalicioni partner - PUPS. Taj resor bi, kao i dosad, vodio lider PUPS Milan Krkobabić. U novoj vladi bi trebalo da budu i stranke manjina i ovih dana su vođeni pregovori sa Strankom pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

- Pregovori sa Zukorlićem nisu okončani. Jedan deo njihovog zahteva su sedam-osam razvojnih projekata, infrastrukturnih, na teritoriji Sandžaka, a drugi deo su kadrovska rešenja koja idu i do članstva u vladi. SPP traži i jedno ministarsko mesto, kako bi bili sigurni da će projekti biti sprovedeni kako su oni zacrtali, a interesuje ih resor u kom direktno mogu da pomažu građanima - kaže izvor našeg lista.

foto: Dado Đilas

Ono što je svakako najveća novost jeste to da će novu vladu činiti čak oko 50 odsto žena i da će imati dva nova ministarstva - za ljudska i manjinska prava i demografiju.

Tako su u Nemanjinoj 11 viđene i Irena Vujović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević, Brankica Janković...

- I Ministarstvo pravde trebalo bi da preuzme potpuno novo lice - navodi izvor našeg lista.

A mandatarka Ana Brnabić je otkrila da je napisala ekspoze i da je jedna od glavnih stvari - borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

KO JE LOBIRAO KOD AMBASADORA

Brnabićka ih prozvala, ministri se ućutali

foto: screenshot Pink tv

Brnabićeva je na pitanje da li je tačno da su pojedini ministri „odlazili u strane ambasade“ i tražili podršku da ostanu u sastavu vlade, rekla da jeste i da je to bila „najgora moguća stvar koju je neko mogao da uradi“.

Ministrima u tehničkoj vladi poslaili smo pitanje da li su se prepoznali u njenim rečima, ali do zaključenja broja odgovorila je samo Zorana Mihajlović.

- Ne pronalazim se u rečima mandatarke Ane Brnabić - poručila je ona.

KONSULTACIJE

Dačić i Šapić danas kod Ane

Mandatarka Brnabić trebalo bi danas da održi konsultacije o sastavu vlade sa koalicijom SPS-JS i Spasom.

Najpre je za osam ujutru zakazan sastanak sa Dačićem i Draganom Markovićem Palmom, a sat kasnije i sa Aleksandrom Šapićem.

VLADIMIR PEJIĆ

Ne bi me iznenadila nestranačka ličnost u vladi

foto: Beta/Miloš Miškov

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“, smatra da će vlada imati približno isti broj ministarstava kao i dosad, mada ne isključuje mogućnost da dođe i do podele određenih resora, o čemu je svojevremeno i lider SNS Aleksandar Vučić pričao. Pejić je ocenio i da će Milan Krkobabić, dosadašnji ministar zadužen za regionalni razvoj, verovatno nastaviti da se bavi tim temama, ali i da ne veruje da će, osim njega, neko od manjih partnera dobiti neko posebno ministarstvo. On je naveo i da bi stranka Rasima Ljajića mogla da ima ministarstvo, kao i da ga ne bi iznenadilo da Vučić pozove u vladu nekog s liste koja nije prošla cenzus ili nestranačku ličnost.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Kurir/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track