KO JE KO U NOVOJ VLADI SRBIJE: Među članovima novog kabineta Ane Brnabić više od polovine novih imena, a 1 resor još nepoznanica
Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić, Beta/Slobodan Miljević, Tamara Trajković

čeka se odluka o potpredsednicima

KO JE KO U NOVOJ VLADI SRBIJE: Među članovima novog kabineta Ane Brnabić više od polovine novih imena, a 1 resor još nepoznanica

Politika -

Javnost je danas saznala gotovo sva imena ministara u novoj Vladi Srbije, a među članovima novog kabineta premijerke Ane Brnabić biće gotovo polovina novih imena.

Nepoznanica je resor prosvete koji će voditi kadar SPS, ko će biti jedan od ministara bez portfelja i potpredsednici. Ministri u Novoj Vladi Srbije su:

MINISTAR FINANSIJA - SINIŠA MALI

Pre nego što je postao ministar finansija Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

foto: Printscreen TV Prva

Za vreme njegovog mandata Beograd je prvi put dobio kreditni rejting koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

MINISTAR PRIVREDE - ANĐELKA ATANASKOVIĆ

Najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede.

Atanasković je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

U Sarajevu je 2017. primila nagradu za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope prema mišljenju Asocijacije komora.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

MINISTAR POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE - BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Nedimović je od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Pre toga je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice i tu funkciju obavljao je u dva mandata - od 2008. do 2016. godine.

Bio je prvi na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na izborima 21. juna, a spekulisalo se i da je kandidat za mesto premijera i jedan od tri kandidata za novog gradonačelnika Sremske Mitrovice.

foto: Printscreen TV Prva

Na početku pandemije korona virusa postavljen je na čelo kriznog Štaba za nišavski i tolički okrug.

Nedimović je među srpskim seljacima zadobio simpatije već na početku ministarskog mandata 2016. godine kad im je izdiktirao svoj broj telefona i pozvao ih da mu se jave kad god imaju neki problem.

Tokom dosadašnjeg mandata zalagao se za nove mere agrarne politike među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnju sistema za navodnjavanje i kupovinu novih traktora.

MINISTAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE - IRENA VUJOVIĆ

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće na ministarskom mestu Gorana Trivana iz SPS.

Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao ju je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

foto: Dado Đilas

Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova (Eurocities).

MINISTAR RUDARSTVA I ENERGETIKE - ZORANA MIHAJLOVIĆ

Mihajlović je od 2014. bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U resoru kojim je rukovodila od 2014. izgrađeno je više od 200 km novih auto-puteva, rekonstruisano više od 200 km pruga, započete su reforme javnih preduzeća i napravljen veliki iskorak u usklađivanju domaćeg zakonodavstva u oblasti saobraćaja i građevinarstva sa pravilima koja važe u EU.

foto: Nemanja Nikolić

Posebno dostignuće predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u oblasti građevinarstva koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na svetu po izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke i poboljšanjem ukupnog rejtinga zemlje na listi sa 91. na 43. mesto za tri godine.

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima razvoja srpskog energetskog sektora.

MINISTAR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE - JADRANKA JOKSIMOVIĆ

Svojevremeno student generacije FPN-a, stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za talente Vlade Srbije, Joksimović je političku karijeru započela kao jedan je od potpisnika-osnivača SNS 2008. godine, a sada je internacionalni sekretar stranke.

Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) - programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

foto: Zorana Jevtić

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Formiranjem Ministarstva za evropske integracije 2017. godine Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za 2015. godinu koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije je 2015. godine uručilo Jadranki Joksimović "Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja".

MINISTAR GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE - TOMISLAV MOMIROVIĆ

Momirović je predsednik kompanije Mona Hotel Management d.o.o. i naslednik čuvenog brenda "Mona" - modne kuće koju su osnovali njegovi roditelji Nada i Đorđe Momirović 1989. godine.

Momirović je javnosti postao poznat kad se usprotivio povećanju minimalne cene rada. Rođen je 17. oktobra 1983. godine u Beogradu i diplomirani je pravnik.

Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine, a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

MINISTAR DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE - MARIJA OBRADOVIĆ

Buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2016. godine je potpredsednica SNS, poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

foto: Zorana Jevtić

Rođena je 1974. godine, a profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao novinar Radio-televizije Kruševac na kojoj je radila do 1994. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na 14. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" i ponovo dobila mandat narodne poslanice.

MINISTAR TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJE - TATJANA MATIĆ

Na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na koje je postavljena jula 2012. godine.

foto: Zorana Jevtić

Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više Vlada od 2000. godine, a koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.

MINISTAR PRAVDE - MAJA POPOVIĆ

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića. Popović je bila i šefica kabineta prvog čoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnju ministarku Nelu Kuburović.

Popović je u 26. godini bila sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu kao najmlađi ikada izabran sudija u našoj zemlji. Radila je u upravama za međunarodnu saradnju i ljudske resurse, a nakon toga bila je šef kabineta direktora BIA, prenosi Blic.

Od 2000. do 2012. godine radila je kao advokat u sopstvenoj advokatskoj kancelariji gde je zastupala okrivljene u predmetima visokotehnološkog kriminala i u predmetima pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal.

Od 2012. do 2014. godine radila je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć kao pomoćnik direktora za nemedicinske poslove da bi se potom zaposlila u BIA u kome je bila i šefica kabineta bivšeg direktora Aleksandra Đorđevića.

Popović je završila Pravni fakultet u Beogradu, usavršavala se u inostranstvu i govori engleski, španski, italijanski i francuski jezik.

MINISTAR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG - GORDANA ČOMIĆ

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica DS.

U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta čijim je sednicama nastavila da prisustvuje.

foto: Foto: Zorana Jevtić

Uoči izbora, koje je DS bojkotovala, Čomić je predložila da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena što je skupština i usvojila. Na izbore 21. juna izašla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije koja nije prešla cenzus.

Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. U skupštinskom sazivu od 2008. bila je potpredsednica Narodne skupštine kao i u sazivima 2012-2014. i 2014-2016. godine.

Udata je, majka četvoro dece, govori engleski, nemački i francuski jezik.

MINIŠTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA - ALEKSANDAR VULIN

Za direktora Kancelarije za KiM izabran je u avgustu 2012. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013. kad je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

foto: Printscreen Prva

U junu 2015. imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova koju je formirala Vlada Srbije. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.

MINISTAR ODBRANE - NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

foto: Printskrin / Pink

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA - NIKOLA SELAKOVIĆ

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto šefa diplomatije.

foto: Zorana Jevtić

Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na novoj funkciji u vladi zameniće Ivicu Dačića koji je izabran za predsednika.

MINISTAR ZDRAVLJA - ZLATIBOR LONČAR

Dosadašnji ministar zdravlja nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu usred krize izazvane pandemijom virusa korona koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju Urgentnog centra KCS.

foto: Kurir

Od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intezivne nege na odeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto nacelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je i otac jednog deteta.

MINISTAR ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA - DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Darija Kisić Tepavčević je široj javnosti postala poznata u martu kao član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Na to mesto došla je kao epidemolog i zamenik direktora Instituta "Batut".

foto: Tanjug Printscreen

Kisić je diplomirala, doktorirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Vanredni je profesor na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

MINISTAR ZA BRIGU O PORODICI, DECI I DEMOGRAFIJI - RATKO DMITROVIĆ

Dugogodišnji novinar posle 5. oktobra 2000. postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića.

Profesionalnu karijeru počeo je 1981. godine. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista "Pečat" na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Bio je i generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti", a pre toga i glavni i odgovorni urednih u "Frankfurtskim vestima".

Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije kao kandidat Srpskog patriotskog saveza čiji je predsednik Aleksandar Šapić.

MINISTAR KULTURE - MAJA GOJKOVIĆ

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta koju je obavljala od 2014. godine.

foto: Nemanja Nikolić

Bila je gradonačelnica Novog Sada, a mediji su od ranije već spekulisali da bi mogla da bude ministarka kulture umesto Vladana Vukosavljevića.

MINISTAR ZA BRIGU O SELU - MILAN KRKOBABIĆ

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koorinaciju rada javnih preduzeća.

foto: Кabinet ministra bez portfelja Milana Кrkobabića

Sin je političara Jovana Krkobabića. Bio je i zamenik gradonačelnika Beograda do 2008. godine, a od 2012. do 2016. godine generalni direktor javnog preduzeća "Pošte Srbije".

Poslednjih godina se posebno bavio seoskim zadrugama.

MINISTAR OMLADINE I SPORTA - VANJA UDOVIČIĆ

Resor omladine i sporta i u narednom mandati vodiće jedan od najboljih vaterpolista sveta - bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije od 2009. do septembra 2013. kad stupa na funkciju ministra.

foto: Marina Lopičić

Više puta je proglašavan za jednog od najboljih vaterpolista sveta, a za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova, višestruki osvajač brojnih medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Govori engleski i italijanski jezik, a hobiji su mu nautika, čitanje i plivanje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja