VODIĆE VAŽNE RESORE U NOVOJ VLADI SRBIJE: Maja Gojković i Marija Obradović deo novog ministarskog tima u Nemanjinoj
Foto: Zorana Jevtić

brnabić izabrala kabinet

VODIĆE VAŽNE RESORE U NOVOJ VLADI SRBIJE: Maja Gojković i Marija Obradović deo novog ministarskog tima u Nemanjinoj

Politika -

Maja Gojković i Marija Obradović predložene su danas za članove novog kabineta premijerke Ane Brnabić.

Doskorašnja predsednica Skupštine Srbije trebalo bi da bude novi ministar kulture dok bi Marija Obradović trebalo da preuzme Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije u dva mandata, bila je i na čelu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i još tada je navela da je oblast kulture veoma važna za državu. Mediji su je i ranije više puta dovodili u vezu sa ovim resorom, a bila je veoma angažovana i u Odboru za zaštitu životne sredine.

Rođena je 22. maja 1963. godine u Novom Sadu, diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit je položila dve godine kasnije.

Obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije od 1998. do 1999. godine i bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije do 2000.

Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada kao prva žena na toj funkciji u istoriji grada.

Bila je i na čelu delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj uniji (IPU) kad je Beograd dobio organizaciju 141. Skupštine IPU koja je održana prošle godine i okupila 77 predsednika parlamenata i više od 2.000 parlamentaraca iz celog sveta.

Gojković ima bogato parlamentarno iskustvo, a u parlamentarnom životu je aktivna od 1992. godine. Bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodina, Skupštini Srbije i Skupštini SRJ.

Obradović prvi put u izvršnoj vlasti

Na mestu ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu u novoj vladi Srbije naći će se potpredsednica SNS Marija Obradović koja će tako prvi put biti deo izvršne vlasti. Obradović će zameniti potpredsednika SPS-a Branka Ružića.

Obradović je od 2016. godine potpredsednica SNS i poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao novinar Radio-televizije Kruševac. Tamo je radila do 1994. godine kad karijeru nastavlja u "Ibarskim novostima" i RTV Kraljevo.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na 14. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" i ponovo dobila mandat narodne poslanice.

Završila je Učiteljski fakultet u Beogradu i bila je polaznik Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova.

U 2012. godini postaje članica Programskog odbora RTS, poslanica u Skupštini Srbije i članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za kulturu i informisanje.

U periodu od 2012. do 2014. godine Obradović postaje članica Delegacije u Interparlamentarnoj uniji, a 2013. godine, na njen predlog, osniva se Ženska parlamentarna mreža čiji je koordinator.

Za potpredsednicu Srpske napredne stranke izabrana je na Skupštini SNS održanoj 28. maja 2016. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track