BRNABIĆ: Slede izazovna vremena, ali do 2025. Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a penzije iznad 400!
Foto: Ana Paunković

Mandatarka u skupštini

BRNABIĆ: Slede izazovna vremena, ali do 2025. Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a penzije iznad 400!

Politika -

BEOGRAD - Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobije podršku poslanika, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja, i boriće se da postigne i više od zacrtanog, poručila je u Skupštini Srbije mandataka Ana Brnabić i istakla da slede izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Brnabić je pred poslanicima istakla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi, sučene sa nekim od najvećih izazova.

"Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo - i vlada, i vi kao skupština, koja u ovom trenutku ima skoro 40 odsto žena u poslaničkim klupama", rekla je Brnabić, koja je u parlamentu predstavila ekspoze i kandidate za ministre.

U govoru koji je trajao oko sat i po, Brnabić je navela da promene u vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, da su potrebna nova znanja i entuzijazam.

U tom smislu, navela je da je za članove buduće Vlade Srbije predložila: - Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike - Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane - Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja - Sinišu Malog, za ministra finansija - Anđelku Atanasković, za ministarku privrede - Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine - Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija - Maju Popović, za ministarku pravde, - Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu - Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova, - Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova - Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije - Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja - Dariju Kisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Radomira Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju - Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta - Milana Krkobabića, za ministra za brigu o selu - Nenada Popovića, za ministra bez portfelja - Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

Brnabić je navela da od svih članova svog kabineta očekuje da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koji se danas postavljaju, jer, kako je rekla, nema veće časti od toga da služe svojoj zemlji i građanima, te da tako očekuje od svih da se ponašaju svakoga dana.

"Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i svim građanima i da su jedino oni ti za koje radimo", navela je Brnabić.

Ona je ukazala da dolaze izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije između 430 i 450 evra.

"Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji”, poručila je Brnabić.

Srbija mora biti zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan, zaključila je mandatarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track